Activitats de biodiversitat

| Tema: Parcs

Descobrim la fauna i la flora dels parcs metropolitans

Imatge de la notícia

Aquesta temporada de primavera a les Jugatecambientals han tingut lloc nombroses activitats relacionades amb la biodiversitat dels parcs metropolitans. S'han realitzat una trentena de censos de fauna, una vintena d'activitats relacionades amb la col·locació de caixes niu i seguiment de l'ocupació que tenen, així com una desena d'iniciatives de millora d'un espai del parc a través de plantacions diverses.

Els participants d'aquest tipus d'activitats aprenen, amb l'ajuda d'un expert naturalista, a identificar la fauna del parc. Sobretot s'observen ocells, però també insectes, papallones i els invertebrats aquàtics. D'aquesta manera, a més de conèixer els valors dels ecosistemes que tenen a prop de casa, descobreixen de primera mà les tasques científiques que permeten conservar-los.

Sensibilitzar la població sobre la necessitat de preservar i documentar la fauna és un altre dels objectius. Les dades que es recullen en els censos de fauna s'inclouen dins del projecte ICO "Ocells de Jardins". D'aquesta manera la ciència ciutadana contribueix a ampliar la informació disponible dels parcs metropolitans.

Durant els censos de fauna s'han observat ocells de gran valor per a l'ecosistema com les puputs, les cotxes fumades, les mallerengues, la cuereta blanca, el pit-roig, els tallarols o els gafarrons. En algunes Jugatecambientals, aquest tipus d'activitats també han estat acompanyades de tallers de dibuix naturalístic d'ocells o testings fotogràfics.

Pel que fa als tallers de caixes niu, s'han construït 80 caixes que s'han col·locat als parcs de la Solana, Litoral, Besòs, Turonet, Pinetons, Muntanyeta, Palmeres i Molinada. Són útils per a ocells com la mallerenga, el pardal xarrec o els raspinells, espècies que afavoreixen el control de plagues d'insectes. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats