Redacció del nou programa de residus

| Tema: Residus, Sostenibilitat

El nou programa 2017-2025 vol un canvi de model per incrementar la prevenció i millorar la recollida selectiva

Més de 50 persones van assistir, el passat 23 de juny a la seu de l'AMB, a la jornada constituent del Consell de Redacció del que serà el nou programa de residus metropolità, que abastarà l'horitzó temporal de 2017 a 2025.

L'AMB vol impulsar un canvi de model que posi el focus en la prevenció i la recollida selectiva en origen. Així doncs, la nova estratègia passarà per donar suport tècnic i econòmic als ajuntaments per aplicar els canvis necessaris que permetin assolir ràtios de recollida i recuperació del 50% el 2020 i del 70% l'any 2025.

En aquesta jornada, el vicepresident Eloi Badia va expressar el compromís ferm de l'AMB de donar suport als ajuntaments que es comprometin amb una estratègia de residu zero i el fet que el nou programa tingui per objectiu un canvi de model en fons i forma.

Procés participatiu

Considerant la davallada de la recollida selectiva els darrers anys (del 33,5% com a mitjana en el territori metropolità) l'AMB es proposa incorporar en la gestió dels propers 6 anys aspectes com ara la gestió dels residus amb una perspectiva de fluxos materials (orgànica i inorgànica) per obtenir nous recursos, la integració del balanç energètic i ambiental, estudiar sistemes de dipòsit, devolució i retorn, o incorporar el canvi del model en les estratègies de sensibilització i educació ambiental, entre altres aspectes que s'han de treballar al nou consell.

Durant la jornada es va presentar l'organització i calendari dels treballs de redacció. També els indicadors de recollida i recuperació de residus actuals i es va descriure les que han de ser les línies estratègiques del nou programa.

El Consell compta amb la representació de grups polítics, municipis metropolitans, representants de la Diputació de Barcelona i de l'Agència de Residus de Catalunya, col·lectius socials, col·lectius sindicals, organitzacions veïnals, entitats empresarials, gremis, cooperatives, associacions i col·legis professionals, experts i col·laboradors.

Durant els mesos de setembre a desembre de 2017 l'AMB proposarà als participants la seva integració en els diversos grups de treball creats per desenvolupar el nou programa. També s'obrirà un procés de participació pública.

On
Marker
Seu AMB