Dia Internacional Sense Soroll

| Tema: Salut Ambiental

El soroll provoca molèsties en 31,7 milions d'europeus adults

El dia 24 del mes d'abril, se celebra el Dia Internacional Sense Soroll. L'objectiu d'aquest dia és la conscienciació de la població dels efectes del soroll en la salut de les persones i l'entorn.



Segons l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, el tercer factor ambiental que afecta la salut de les persones és el soroll, després de la contaminació atmosfèrica i el tabac. Segons un informe de l'Agència Europea de Medi Ambient, el soroll provoca molèsties en 31,7 milions d'europeus adults i trastorns del son en més de 13, a més de 72.000 hospitalitzacions i 16.600 morts prematures l'any.

Aquestes dades reflecteixen l'impacte de la contaminació acústica en la salut a mesura que augmenten els decibels: des de molèsties fins a estrès, malaltia i, finalment, la mort. S'estima que almenys 100 milions d'europeus -un de cada cinc- estan exposats a nivells de soroll per sobre del llindar establert per la UE, que és de 55 dB Lden (decibels mesurats durant les 24 h del dia i ajustats a les diferents sensibilitats del matí, tarda i nit).  En termes generals, a la regió mediterrània és on els ciutadans estan més exposats al soroll ambiental.

Activitats del programa Compartim un Futur

Amb l'objectiu d'ajudar a reduir els nivells de soroll, sobretot a les escoles, l'AMB proposa, dins del programa d'educació ambiental Compartim un Futur, les activitats de salut ambiental: "Xxt!" (educació infantil), "1, 2, 3, salut i silenci!" (cicle inicial de primària) i "Stop soroll, fem salut!" (cicle mitjà i superior de primària). A més, les escoles que sol·licitin el taller, també tenen la possibilitat de disposar d'un material de préstec: el semàfor acústic. Aquest element s'instal·la a l'aula i permet als infants saber quan estan arribant al llindar de soroll o quan l'estan superant. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats