Dades de reciclatge 2017

| Tema: Residus

Un dels principals reptes és augmentar els índexs de recollida selectiva

L'any 2017 es van generar, en tot el territori metropolità, 1,45 milions de tones de residus municipals. Aquesta xifra suposa un increment de gairebé el 2% respecte el 2016, lleugerament per sobre de la mitjana catalana.

Gràfic Evolució de la generació de residus


Malgrat aquest augment, la generació de residus per habitant de l'àrea metropolitana se situa en 1,22 kg/hab/dia, o 456 kg cada any, un 10% menys que la mitjana catalana, d' 1,36 kg/hab/dia, i també per sota de l'europea.

Nou model des del 2018

Les estratègies per promoure la recollida selectiva derivades del nou model metropolità de gestió de residus, que s'ha començat a aplicar des de gener del 2018, provocaran aquest any un repunt positiu en les rutines de reciclatge de la població metropolitana, segons les previsions del Servei  de Gestió i Previsió de Residus de l'AMB.
Un dels principals reptes de l'AMB en matèria de residus és augmentar els índexs de recollida selectiva, La fita a assolir és la directriu marcada per la Unió Europea, que demana arribar al 50% de residus reciclats l'any 2020.

El model fins ara vigent, basat majoritàriament en la participació voluntària en la recollida selectiva a través dels contenidors al carrer, ha tocat sostre – tal com posen de relleu les dades del 2017 - i cal complementar-lo amb sistemes d'individualització i incentiu de la recollida.

Actualment, hi ha sis municipis metropolitans que ja compleixen els objectius europeus de 2020 i sis més que s'hi estan aproximant, amb percentatges de recollida selectiva que superen el 40%.

Eloi Badia, vicepresident de Medi Ambient de l'AMB, valora molt positivament aquest canvi de tendència: "Encara queda molt camí per recórrer, especialment en els municipis grans i mitjans, però l'experiència ens està demostrant que amb canvis en la recollida i voluntat política es poden assolir els objectius". Badia també es mostra convençut que aquest 2018 serà un punt d'inflexió aquest mateix any: "Aquest 2018 veurem un salt important en les dades totals de recollida; els projectes que hem finançat i s'han posat en marxa en els diferents municipis començaran a donar resultats mesurables".

Dades estadístiques sobre residus 2017

Documents relacionats