L'FP, clau per a la indústria

| Tema: Formació professional, Indústria

Un estudi conclou que l'FP serà clau per la demanda creixent de treballadors qualificats

La Fundació BCN Formació Professional i l'AMB han presentat avui l'estudi sobre la indústria química com un dels sectors econòmics emergents a la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB).

L'estudi detalla mesures encaminades a potenciar una FP adaptada als nous contextos del sector com ara: l'impuls dels processos de clusterització de diferents territoris, la potenciació de mesures flexibilitzadores del currículum, el foment de l'FP entre empreses i centres del sector, la generació de mecanismes per compartir recursos formatius i la millora de l'actualització i la formació del professorat.

Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha destacat durant l'obertura de l'acte que l'administració metropolitana està potenciant la formació professional des d'una perspectiva de gènere amb l'objectiu d'incorporar les dones en el sector industrial i que l'AMB té el compromís d'enfortir i prestigiar la formació professional perquè és imprescindible pel territori i el desenvolupament del teixit productiu.

Formació Professional a la metròpolis de Barcelona

L'àrea metropolitana de Barcelona concentra el 67,8% d'empreses de la RMB. Pel que fa als centres d'FP, dels 36 municipis metropolitans, 25 en tenen centres on s'han matriculat fins a 73.428 persones aquest curs 2017-2018. Aquesta xifra representa el 51% del total de Catalunya. L'oferta metropolitana és de 22 famílies professionals.

El valor afegit de la formació professional és la ràpida inserció al mercat laboral: 6 de cada 10 titulats en FP estan treballant en els primers 9 mesos.

La indústria, la química i l'alimentària tenen un pes important en l'activitat econòmica del territori, però l'oferta d'FP és limitada i la demanda és baixa. Cal destacar que s'observa la feminització d'algunes famílies professionals com imatge i atenció a les persones, mentre que altres sectors com la indústria hi ha poca presència de dones. Precisament, les titulacions relacionades amb la indústria 4.0 (electrònica, fabricació mecànica, telecomunicacions...) afavoreixen una inserció laboral gairebé immediata, amb bones condicions laborals i salarials.

Documents relacionats
Publicacions relacionades
On
Marker
Palau Macaya Barcelona