Jornada sobre monedes socials

| Tema: Economia, Economia circular

Es presenten un seguit d'experiències metropolitanes i internacionals

Imatge general del públic durant una de les xerrades

El passat dijous 25 d'octubre es va celebrar a Santa Coloma de Gramenet la jornada Monedes Socials per al Desenvolupament Local amb l'objectiu d'examinar les potencialitats d'aquestes experiències en l'àmbit de les polítiques públiques. El fil conductor de la jornada, organitzada per l'Agencia Metropolitana de Desenvolupament Econòmic i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, ha estat un seguit de xerrades i ponències per conèixer els projectes que ja s'estan implementant, tant a escala metropolitana com europea, i per sentir la veu de reconeguts experts internacionals sobre aquest tema.

La jornada es va iniciar amb la conferència inaugural de Jérôme Blanc, doctor en Economia i professor de la Universitat Lumière Lyon 2, i president de la Research Association on Monetary Inotation and Community and Complementary Currency Systems (RAMICS).

Posteriorment, es van presentar els projectes que estan impulsant tres municipis metropolitans: la grama, de Santa Coloma de Gramenet, el rec, de Barcelona, i el vilawatt, de Viladecans.

Tres monedes socials metropolitanes

La grama és un mitjà de pagament complementari a l'euro, impulsat per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. El seu objectiu és augmentar l'impacte de la despesa pública (subvencions, salaris, compra a proveïdors) en el comerç local i incrementar la circulació dels diners entre els comerços de Santa Coloma. Tècnicament, la grama és un sistema de pagaments digitals (per internet i principalment amb el telèfon mòbil).

El rec (recurs econòmic ciutadà), per la seva banda, és la moneda ciutadana de Barcelona, una variant de les monedes socials o locals. És un sistema d'intercanvi ciutadà complementari i paritari a l'euro, que permet fer transaccions entre les persones, les entitats i els comerços que l'accepten. El rec (?) és una moneda exclusivament digital, es pot fer servir amb aplicació mòbil, targeta de pagament o pàgina web i vol afavorir el comerç de proximitat i revertir els beneficis a la comunitat.

Finalment, el vilawatt consisteix en la creació d'un nou operador energètic integral que promourà la capitalització d'estalvis per finançar la rehabilitació energètica integral de 3 edificis de 60 habitatges (inicialment al barri de la Montserratina) i treballarà per enfortir l'economia local amb la creació d'una moneda local. És una iniciativa formada per ciutadans, empreses i Ajuntament amb l'objectiu d'assolir una gestió energètica més eficient.

Les experiències metropolitanes es van completar amb la presentació de dues experiències internacionals de referència: el chiemgauer i el sardex.

El chiemgauer és la moneda regional més activa d'Alemanya i opera a la comarca de Chiemgau, a Baviera. Aquesta moneda social ha esdevingut un referent internacional per la seva dilatada trajectòria i el seu impacte social, ja que  destina els recursos generats a projectes socials del territori. Té l'origen en un projecte de fi de curs d'un grup d'alumnes de secundària.

El sardex de Sardenya va ser creat el 2009 com a empresa emergent per part de tres joves graduats a l'atur i en l'actualitat compta amb més de 4.000 empreses associades i realitza més de 700.000 transaccions anuals. Es tracta d'una unitat d'intercanvi de valor equivalent a l'euro i no convertible, que permet articular un sistema de crèdit mutu entre les empreses de la xarxa.

La jornada va concloure amb un taller orientat a administracions i entitats que estan impulsant projectes de monedes socials en les seves fases inicials.

Publicacions relacionades
Estudis relacionats
On
Marker
Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré Santa Coloma de Gramenet