Impuls el comerç accessible

| Tema: Accessibilitat, Comerç

COCEMFE i l'AMB presenten una guia de recomanacions per als municipis metropolitans

COCEMFE Barcelona ha presentat la Guia participativa de les entitats del sector de la discapacitat amb recomanacions per a un comerç accessible i amigable, un document fet des de l'entitat i impulsat per l'AMB. La presentació es va fer dimarts dia 26 al Palau Macaya de Barcelona.

Aquesta guia està dividida en diverses parts per fer-la més entenedora. La primera part parla sobre les principals dificultats i barreres en l'accés a botigues i establiments, apartat en el qual es reflexiona sobre les dificultats que troben sovint les persones amb discapacitat.

Seguidament es donen un seguit de recomanacions de caràcter global, on es recullen un conjunt de propostes fruit de les reflexions del procés participatiu de les entitats. Després s'ofereix una secció de solucions específiques, on s'aporten solucions precises a barreres concretes perquè la presa de decisions sigui fàcil per als propietaris dels establiments.

La guia acaba amb una sèrie de reflexions sobre les oportunitats i avantatges per a un comerç accessible, apartat en el qual la principal conclusió del qual és que un comerç accessible beneficia a totes les persones i, finalment, conclou amb un apartat de definicions i conceptes importants que se citen al llarg de la guia i que estan descrits en la normativa vigent.

Jornades de treball i raons per a un comerç accessible

Les primeres sessions de treball es van celebrar durant els mesos de setembre i octubre de 2017 i van culminar el 6 juny de 2018 a Sant Feliu durant la celebració de la "II Jornada Metropolitana Comerç i Serveis Accessibles per a una ciutat Amigable".

A més, la revisió tècnica dels textos ha comptat amb la supervisió de l'Àrea de Promoció de l'Accessibilitat i de Supressió de Barreres del Departament de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Al llarg de la sessió del dia 26, es van explicar les raons per a un comerç accessible, la primera i més important és que es tracta d'una qüestió de drets humans, ja que l'accessibilitat garanteix la igualtat d'oportunitats i la no discriminació.

A més d'aquesta, es van enumerar altres raons com l'obligació legal, el benefici per a totes les persones, l'oportunitat de negoci que suposa per al sector del comerç i les millores en la qualitat del servei que es presta.

La presentació va estar presidida per Guillem Espriu, Coordinador de Programes de Polítiques Socials de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, com Montserrat Pallarès, presidenta de COCEMFE Barcelona que va explicitar que "totes les persones han de poder accedir als comerços, moure's, identificar, entendre i utilitzar els serveis i equipaments disponibles i comunicar-se amb el personal d'atenció al públic perquè parlar d'accessibilitat és parlar de qualitat de vida i de drets humans".

La guia és fruit d'un procés col·laboratiu en el qual, a més d'entitats de COCEMFE Barcelona, han participat les entitats més representatives del sector de la discapacitat a Catalunya: ONCE, FESOCA (Federació de Persones Sordes de Catalunya), Acapps (Associació Catalana per a la Promoció dels Persones Sordes) i Dincat (Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual).

Documents relacionats
Publicacions relacionades
  • Dona entrant en un comerç amb cadira de rodes
    Tema:
    Accessibilitat
    Tipus:
    Divulgatiu
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edició:
    Guies
    Suport:
    Electrònic
On
Marker
Palau Macaya Barcelona