Construcció de ciutats inclusives

| Tema: Metròpolis, Polítiques socials

Barcelona i Chicago reflexionen conjuntament sobre l'agenda política per a la inclusió social

Els dies 29 i 30 de maig s'ha celebrat a Barcelona la jornada "Construint Ciutats Inclusives: agenda per Barcelona i Chicago". En aquesta trobada, les dues metròpolis han compartit necessitats com ara l'accés a l'habitatge, la mobilitat sostenible i la inclusió de determinats barris i districtes. L'objectiu ha estat reflexionar al voltant de l'agenda política per a la inclusió social que actualment duen a terme les dues metròpolis.


Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, durant la seva intervenció ha manifestat que "no ens conformem amb la recuperació del creixement i l'ocupació, volem recuperar el model de creixement inclusiu que va caracteritzar Barcelona des dels vuitanta fins a la crisi de 2008".

Al seu torn, Jesus "Chuy" Garcia, membre del govern del comtat de Cook i excandidat a l'alcaldia de Chicago, ha afegit que "els moviments socials que oposen resistència a la polarització del poder han guanyat molt d'impuls en els últims anys, i determinats col·lectius han guanyat veu i vot en les decisions sobre el futur de la ciutat, com ara les associacions de veïns, les organitzacions polítiques progressistes i el col·lectiu LGBT".

Algunes de les taules rodones que han tingut lloc durant aquestes jornades han plantejat debat sobre l'accés a l'habitatge i les oportunitats laborals abans i després de la crisi financera de 2008, la gestió financera de les infraestructures o la mitigació de les desigualtats socials, entre altres temes. L'AMB ja està promovent estratègies actives en molts d'aquests assumptes, per exemple amb les seves noves polítiques metropolitanes d'habitatge, que preveuen augmentar la quantitat d'habitatge protegit, donar molt més protagonisme al lloguer social i la creació d'un observatori metropolità de l'habitatge.

La iniciativa, organitzada pel CRIT de la Universitat de Barcelona amb el suport de l'AMB, ha reunit acadèmics, tècnics de l'administració, professionals del planejament, representants polítics i líders comunitaris de les dues ciutats,.

Documents relacionats
On
Marker
Aula Magna, Facultat d'Economia i Empresa (UB)