Torna una nova edició de l' "Acció Platges Met" al litoral metropolità

| Tema: tema_participació

El proper diumenge 10 de novembre es portarà a terme la 2a edició de l'Acció Platges Met; una jornada de sensibilització ambiental conjunta a les platges dels 8 municipis metropolitans del litoral per a conèixer, protegir i defensar les platges davant de diferents reptes que condicionen la gestió diària i la preservació d'aquests espais naturals com són el canvi climàtic, la regressió del litoral i la presència de residus.

Acció Platges Met 2018

Acció Platges Met s'emmarca en el 13è cicle d'activitats als parcs, platges i rius metropolitans i està organitzada per l'AMB, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i els ajuntaments dels 8 municipis metropolitans del litoral.

Aquesta jornada lúdica té 3 objectius principals: conscienciar la població sobre els reptes i els problemes del litoral, contribuir a l'augment del civisme per part dels usuaris metropolitans en aquests espais naturals i canviar la percepció social sobre les platges per tal de concebre-les com a espais naturals i ecosistemes que realitzen funcions socioambientals importants en el nostre territori.

Un total de 8 activitats diferents ompliran les platges metropolitanes de públics de totes les edats, des de famílies fins a persones interessades per temes ambientals. Les actuacions participatives estan relacionades amb la competència de l'AMB sobre la gestió integral de les platges: neteja de la sorra, manteniment de les instal·lacions i creació i conservació dels sistemes dunars:

  • Plantacions a les dunes: Castelldefels i Sant Adrià de Besòs acolliran la plantació de borró en els sistemes dunars: espècies vegetals que potencien la formació d'aquests ecosistemes naturals que actuen com a barrera davant dels temporals i l'erosió de la costa.
  • Observació de la biodiversitat: en primer lloc, la platja del Prat de Llobregat serà l'escenari d'una biomarató, en què es farà un registre d'observacions d'éssers vius per descobrir quines espècies de flora i fauna es troben en aquest espai. En segon lloc, a la platja de Gavà es farà un taller sobre l'hotel d'insectes i els invertebrats de la platja. Totes aquestes observacions s'incorporaran dins del visor de fauna de l'AMB, una eina de consulta que mostra en temps real les observacions faunístiques que serveixen per fer estudis científics.
  • Taller sobre meduses: a la platja del Somorrostro de Barcelona es farà un taller sobre aquests invertebrats: des d'aprendre sobre el seu cicle de vida fins al paper que tenen dins l'ecosistema, passant per l'impacte del canvi climàtic en les seves poblacions.
  • Detecció de microplàstics: hi hauran 3 activitats simultànies a Viladecans, Badalona i Montgat. En primer lloc, a la platja de la Murtra de Viladecans es farà "Un mar sense deixalles", amb l'objectiu de conscienciar sobre el problema de les deixalles que arriben a la platja. Es farà una recollida i classificació d'aquests residus. En segon lloc, a l'Escola de Mar de Badalona es desenvoluparà una experiència del projecte Plàstics 0. Aquest taller consistirà en fer un mostreig per estudiar la dinàmica dels microplàstics presents a la platja dels Pescadors. Finalment, l'activitat "Plàstic a la vista" de la platja de Montgat consistirà en un joc per saber quines deixalles arriben a la platja, el seu origen i els seus efectes a través d'endevinalles.
L'AMB anima els participants a utilitzar les xarxes socials amb els hashtags: #DefensemPlatgesAMB, #AccioPlatgesMet, #PlatgesMetropolitanes i #PlatgesAMB. L'objectiu és fer partícips els assistents i construir comunitat a través de la publicació de les seves experiències durant la jornada.

1a edició "Acció Platges Met"

El passat 11 de novembre del 2018 va néixer la jornada "Acció Platges Met" amb una participació de gairebé 300 persones i la realització de 4 actuacions principals: plantacions a les dunes, neteja de vegetació invasora, recreació del rescat d'un dofí i la detecció de microplàstics.

Els organitzadors i les entitats col·laboradores van fer una valoració molt positiva de l'afluència de públic i els assistents van puntuar amb bona nota les diferents activitats realitzades. 

Documents relacionats