Segona sessió del Consell de Municipis Metropolitans per a la Lluita contra la Contaminació Atmosfèrica

| Tema: AMB

El 15 de març de 2015 va tenir lloc a l'AMB la primera reunió dels grups de treball del Consell de Municipis Metropolitans per a la Lluita contra la Contaminació Atmosfèrica, creat el passat 1 de desembre.

Aquest consell, que compta amb la participació de l'AMB i dels 36 municipis metropolitans, té com a objectiu treballar propostes en diferents  àmbits, amb la finalitat clara de disminuir els nivells de contaminació atmosfèrica al territori metropolità, i, d'aquesta manera, millorar la salut de tots els seus ciutadans i la qualitat de l'aire local.

Durant la jornada, a la qual van assistir tots els municipis representats, es van establir els diferents grups de treball que durant els propers mesos detallaran les diferents propostes concretes per a la seva aplicació. Aquests grups són els següents:
  • Governança: s'encarregarà dels aspectes jurídics de la protecció de l'aire; per això s'està elaborant un estudi, que serveixi de forma coordinada de referència per als ajuntaments, sobre les competències de les administracions implicades en la protecció de l'aire en l'àmbit metropolità, així com dels aspectes jurídics i competencials  de les pròpies mesures estructurals o esporàdiques a adoptar. També elaborarà un protocol d'episodis ambientals consensuat i coordinat amb els ajuntaments metropolitans, per fer front a episodis puntuals de contaminació atmosfèrica.
  • Energia, sector industrial i infraestructures: elaborarà propostes dirigides a la transició energètica a l'AMB. Promourà també un protocol de referència per a l'AMB i per a tots els ajuntaments sobre el control i actuacions que es poden fer de les emissions de determinats sectors industrials, com el farmacèutic, de pintura de vehicles, de les calderes de combustió, de fabricació de sabons, pintures i dissolvents..., sobretot en fonts industrials mitjanes i petites i impulsant tecnologies més netes.
  • Coneixement i sensibilització: s'encarregarà de desenvolupar accions educatives, tant per a escolars com per a adults, que ajudin a fer pedagogia i inculcar uns hàbits que contribueixin a evitar la contaminació de l'aire. També desenvoluparà un recurs pedagògic i divulgatiu de bones pràctiques en relació amb la millora de la qualitat de l'aire, i elaborarà una guia de criteris ambientals per a l'ambientalització de les obres públiques i privades.
  • Modes no motoritzats: aquest grup elaborarà propostes destinades a promoure la mobilitat amb mitjans de transport no motoritzats i, per tant, de zero emissions. Aquestes propostes passen per la creació d'una xarxa ciclable metropolitana, un entramat d'uns 100 km de carrils bici d'àmbit metropolità, desenvolupat en col•laboració amb els ajuntaments, que permeti als ciutadans desplaçar-se entre municipis no només per raons d'oci, sinó també laborals. Altres propostes d'aquest grup són continuar expandint els sistemes d'aparcament segur de bicicletes, posar en marxa una plataforma de distribució de mercaderies en bicicleta i la cessió als ciutadans de bicicletes elèctriques en període de prova
  • Zones de baixes emissions: el darrer grup s'ocuparà de proposar la creació de zones de baixes emissions al territori metropolità de Barcelona, seguint l'exemple d'altres metròpolis europees, en les quals es restringiria el pas als vehicles més contaminants. Aquestes zones es classificarien entre una zona de baixes emissions metropolitana, per a tot el territori AMB (36 municipis), una zona de baixes emissions urbana, per a l'àmbit delimitat per l'anella de les rondes de Barcelona i zones urbanes d'atmosfera protegida (ZUAP), prop de localitzacions especialment sensibles, com ara les escoles.
El Consell de Municipis Metropolitans per a la Lluita contra la Contaminació Atmosfèrica celebrarà, durant l'any, tres sessions plenàries . Entre aquestes reunions, els diferents grups de treball organitzaran sessions específiques de caire tècnic, per desenvolupar les seves propostes.

Documents relacionats