S'inaugura l'exposició "Gavà dins de la metròpolis verda": espais oberts per viure en ciutats més sostenibles

| Tema: Sostenibilitat

Aquesta exposició ofereix a la ciutadania una mirada als espais oberts metropolitans i convida a explorar els reptes que es plantegen a l'hora de fer una metròpolis que integri els espais verds i la societat, on la sostenibilitat, la salut i la qualitat de vida són eixos fonamentals.

Aquest divendres s'ha inaugurat l'exposició "Gavà dins de la Metròpolis Verda". Es tracta d'un espai que es divideix en dues mostres complementàries: Metròpolis Verda, impulsada per l'AMB i de caràcter itinerant, i Gavà Naturalment, un projecte que visualitza el model de sostenibilitat urbana d'aquest municipi metropolità. Aquesta exposició ofereix a la ciutadania una mirada als espais oberts metropolitans i  convida a explorar els reptes que es plantegen a l'hora de fer una metròpolis que integri els espais verds i la societat, on la sostenibilitat, la salut i la qualitat de vida són eixos fonamentals.

A l'acte de presentació hi han assistit Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà; Ramon Torra, gerent de l'AMB, i Enric Batlle, comissari de l'exposició.

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, afirma que "l'exposició ens permet prendre consciència d'aquesta realitat metropolitana de la qual formem part, amb un entorn que ens fa competitius i té un gran valor natural i diversitat paisatgística". Afegeix que "aquesta diversitat es fa palesa a Gavà amb el Parc del Garraf, Parc Agrari, la pineda litoral o les platges. Des del consistori continuen apostant per aquest model de ciutat que, sota el lema Gavà naturalment, ens ha de permetre renaturalitzar encara més aquests espais i relligar-los amb aquesta gran metròpolis verda".

Ramon Torra, gerent de l'AMB, destaca que "l'exposició serveix per explicar una altra realitat metropolitana més enllà del formigó i el ciment" i emfatitza la singularitat de la metròpolis Barcelona, que té el 52% d'espais naturals dins del seu territori i aquest fet és poc freqüent a les ciutats mundials. Finalment destaca que aquests espais naturals els tenim molt a prop de casa i formen part de la nostra vida quotidiana.

En aquest sentit, Enric Batlle, Comissari del projecte,  afirma que "ens hem relacionat malament amb l'entorn natural", perquè la ciutadania té la percepció de viure en una zona densament urbanitzada i no és conscient que més de la meitat del territori és medi natural. Aquesta exposició serveix per prendre consciència i connectar-nos amb els espais exteriors".

"Metròpolis Verda" dona a conèixer el valor de rius com el Llobregat o el Besòs, el sistema de parcs naturals com Collserola, el Garraf o la serralada de Marina, la xarxa de parcs metropolitans i les platges metropolitanes.

També vol fer reflexionar sobre el rol que tindran els espais oberts a les metròpolis futures. En aquest sentit, l'exposició està protagonitzada per 14 reptes que es representen a través de diversos objectes, maquetes, imatges i conceptes que faciliten la interacció amb els visitants i donen a conèixer elements de valor d'aquests espais oberts metropolitans. Alguns d'aquests reptes són: optimitzar el cicle de l'aigua; renaturalitzar les ciutats introduint vegetació dins dels nuclis urbans; connectar la metròpolis per recórrer-la a peu o en bicicleta; reduir la contaminació; fomentar el lleure als espais naturals; regenerar el patrimoni arquitectònic i el paisatge cultural, o incrementar l'ús d'energies renovables.

A més, els visitants podran veure una gigafoto de 28 metres que representa la diversitat dels espais oberts de la metròpolis de Barcelona i també poden participar en aquesta mostra a través de comentaris en un panell, exposant el seu punt de vista sobre projectes i visions de la metròpolis o penjant a les xarxes socials amb etiqueta #metròpolisverda el seu espai natural preferit.

Gavà Naturalment
L'exposició també mostra i posa en valor la realitat i la diversitat del model de ciutat de Gavà, basat en la sostenibilitat urbana, econòmica i social. En aquest sentit, Gavà integra molts dels paisatges que caracteritzen la Metròpolis Verda i, a més, ha impulsat accions en consonància amb els 14 reptes i objectius que estableix l'exposició. 
Aquest projecte materialitza actuacions fetes com la regeneració de platges i millora del sistema dunar; les accions per preservar la pineda litoral; la regeneració i reutilització de les aigües depurades per al reg dels conreus; la restauració i obertura del Camí dels Boscos al parc del Garraf, així com la renovació de la flota municipal amb vehicles híbrids i elèctrics, i l'ús de l'aigua del freàtic per al reg de parcs i jardins i per a la neteja de l'espai públic.

Antecedents
L'exposició Metròpolis Verda es va inaugurar el novembre del 2016 a l'espai Mercè Sala de TMB (Barcelona) on es va poder visitar fins al febrer de 2017. La segona edició va tenir lloc a Cornellà de Llobregat entre els mesos de maig i juny de l'any passat. Aquesta segona edició de la mostra va tenir el lema "Cornellà Natura dins la Metròpolis Verda", amb l'objectiu d'explicar el projecte municipal de Cornellà Natura, que té com a funció naturalitzar la ciutat i posar en relleu els valors ambientals, socials i paisatgístics propis. 

Documents relacionats