Preestrena del documental "Lesbos, una illa que espera" produït per Badalona Comunicació en participació de l'AMB

| Tema: Cooperació internacional

Aquest dijous 20 de juny a les 19 h es farà la preestrena del documental Lesbos, una illa que espera als Cinemes Girona de Barcelona. Dirigit per Susana Soldado i Raül López, el documental l'ha produït Badalona Comunicació amb el suport i la participació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la col·laboració de la Diputació de Barcelona i de Lesvos Solidarity. Lesbos, una illa que espera vol ser una reflexió sobre el present de l'illa sense deixar de posar la mirada en el seu futur. Una illa que s'ha hagut d'adaptar a una nova realitat mentre espera que la Unió Europea obri els ulls.

Lesbos

El 2015, més de 500.000 persones refugiades van desembarcar a l'illa grega de Lesbos. Fugien de la guerra i la pobresa, a la recerca d'asil en territori europeu. A dia d'avui, milers de refugiats segueixen atrapats a l'illa, tot esperant una resolució a la seva petició, mentre els habitants de Lesbos fan front a una nova realitat que posa a prova la cohesió social i els límits de la seva solidaritat. 

Lesbos, una illa que espera és un projecte audiovisual en format documental que vol copsar el dia a dia de l'illa, quatre anys després del pitjor episodi d'una crisi que encara és lluny de trobar solucions. Una mirada actualitzada a una illa que es l'aparador de l'actual política europea en gestió migratòria i, a la vegada, bressol d'interessants iniciatives locals de caire humanitari i mediambiental.

Persones refugiades, habitants i polítics locals, així com ONG, com la badalonina Proactiva Open Arms que va tenir un paper determinant en les tasques de rescat, parlen de la complexa situació que hi estan vivint. Únicament a través de les seves paraules, el film mostra de quina manera la ràbia, l'esperança, el cansament, la gratitud, la recança i la solidaritat neixen i es barregen en el si d'aquesta societat que, tot i així, és capaç de crear projectes que poden ajudar a construir un futur per a l'illa.

L'AMB està assumint des del 2015 un fort compromís amb la Mediterrània, que s'ha traduït en la implementació d'una política específica de cooperació pel refugi. Per una banda, s'està donant suport als països de la Mediterrània oriental que estan acollint (Grècia, Turquia, el Líban i Jordània), especialment en projectes centrats en els drets dels refugiats i sostenibilitat ambiental (aigua i residus). Per altra banda, també s'està treballant a Síria, un país que és el principal focus del refugi a la Mediterrània. El 51% dels recursos dels projectes s'han destinat en aquests territoris.

Per primera vegada, l'AMB té projectes de cooperació en països implicats amb el refugi a la Mediterrània que afecta milions de persones. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats