No hi ha constància de vespa asiàtica a la xarxa de parcs metropolitans

| Tema: Biodiversitat, Parcs

Protocol de detecció de la vespa asiàtica en marxa

L'AMB té un dispositiu preparat per actuar en cas de detecció de la vespa asiàtica que consisteix en fer un seguiment i vigilància per identificar i gestionar els primers individus o nius que puguin aparèixer.

Des de l'equip tècnic de l'AMB s'ha donat informació perquè els operaris de parcs i platges puguin diferenciar i detectar la presencia de vespa asiàtica. Si es troba un exemplar de vespa o un niu,  els operaris de manteniment dels parcs i platges informen a l'equip tècnic de l'AMB per gestionar la detecció i retirada del niu.


Tot i que encara no s'ha detectat cap individu de vespa asiàtica dins dels parcs i platges metropolitans, sí que s'han notificat 3 punts de la metròpolis Barcelona amb presència d'aquesta espècie invasora.
La primera visualització va ser el 5 de juliol, en què el Cos d'Agents Rurals va localitzar un niu en construcció a l'interior d'un contenidor de Vallirana (Baix Llobregat) després d'haver rebut un avís. La segona troballa va ser el 13 de juliol, en què la Generalitat confirma la presència d'un niu primari per primer cop a la ciutat de Barcelona i concretament en un jardí interior de la UB, a l'alçada de plaça universitat.
L'antecedent més recent el tenim a Badalona aquest 6 d'agost en un pis proper al parc de Can Solei-Ca l'Arnús, en què un ciutadà va notificar l'existència d'un individu mort al seu balcó.

Durant l'any passat es van enregistrar un total de 370 nius, xifra que suposa un 68% més respecte el 2016.

Què cal fer si localitzes un niu o un exemplar?

Qualsevol ciutadà pot emetre informació a través del telèfon 112 o piulant al perfil @agentsruralscat. Es tracta de notificar l'existència de la vespa asiàtica indicant la localització i concretant si ha vist un niu o un exemplar.

La Generalitat de Catalunya ha elaborat una campanya adreçada a la ciutadania per tal de detectar millor aquesta espècie invasora, establir uns mecanismes de control més exhaustius  i alhora sensibilitzar a la societat davant d'aquest problema que provoca greus efectes sobre els ecosistemes.

Què és la vespa asiàtica i com diferenciar-la de la vespa europea autòctona?

La vespa asiàtica és una espècie invasora ja plenament instal·lada a Catalunya des que va aparèixer el 2012 a l'Alt Empordà. Les comarques amb més afectacions són l'Alt Empordà, Garrotxa, la Selva, el Pla de l'Estany i el Gironès. En canvi, l'expansió de l'espècie s'ha frenat a les Terres de l'Ebre i és pràcticament inexistent o efímera a la zona de Tarragona.

L'amenaça de la vespa asiàtica (Vespa velutina) és un problema que requereix una sensibilització especial per part de tota la societat. Els efectes d'aquesta espècie invasora poden comportar conseqüències greus tant per a la pol·linització, ja que ataca a les abelles de la mel, com per altres insectes pol·linitzadors. Per això, cal aprendre a reconèixer-les i no confondre-les amb les vespes autòctones (Vespa crabro).
Malgrat la seva presència i expansió suposi un impacte negatiu pels ecosistemes i cicles de pol·linització, la vespa asiàtica no és perillosa per a les persones, tot i que la picada és més dolorosa.

Cal no alarmar a la població sobre la vespa asiàtica. És important disposar d'informació per diferenciar la vespa velutina i evitar matar altres espècies de vespes i abelles del tot inofensives. La vespa asiàtica té un color castany fosc i el tòrax és castany i groc ataronjat. La principal diferència respecte a l'espècie Vespa crabro és que les obreres de vespa asiàtica són de 3 centímetres de llargària i tenen les potes de color groc, mentre que l'autòctona les té de color marró.

Els nius també són diferents: en el cas de la vespa asiàtica, són recipients molt grossos, ocupats per centenars de vespes i estan penjant d'arbres o teulades. En canvi, els nius de les vespes autòctones són petits, hi viuen menys individus i s'acoblen als racons (sota teules o en forats als arbres).

Aquesta vespa asiàtica té diferents depredadors naturals, sobretot ocells insectívors.  Per aquest motiu,  des de l'AMB es promou la biodiversitat a la Xarxa de parcs i platges metropolitanes com a estratègia per al control natural de la població de la vespa asiàtica i d'altres espècies, evitant així que esdevinguin una plaga. 

Documents relacionats