La prova pilot d'accés d'escúters homologats al transport públic s'amplia a 21 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona

| Tema: Accessibilitat

A partir d'avui les línies de Bus Metropolità operades per l'AMB i les línies del Trambaix i del Trambesòs s'afegeixen a la prova pilot, en la qual ja participaven el metro i els autobusos de TMB. També s'amplia el llistat de models d'escúters autoritzats a accedir a aquests mitjans de transport. Generalitat, Ajuntament de Barcelona, AMB, ATM, TMB i TRAM promouen l'accessibilitat i l'autonomia de les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda, així com la seguretat del conjunt dels viatgers

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM), Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i TRAM han renovat i ampliat el conveni de col·laboració signat el 2017 mitjançant el qual es va posar en marxa la prova pilot per a la futura regulació de l'accés segur d'escúters per a persones amb mobilitat reduïda als principals transports públics de l'àrea metropolitana de Barcelona.

La prova pilot té per objectiu afavorir l'accessibilitat i l'autonomia de les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda en els seus desplaçaments, tot preservant la seguretat del conjunt dels usuaris dels vehicles de transport col·lectiu. Es preveu la seva continuïtat fins que s'aprovi el nou Codi d'accessibilitat, que incorporarà amb rang legal les condicions d'accés als transports públics amb efectes generals. Una comissió integrada per representants dels operadors i de les institucions signants del conveni s'encarrega del seguiment i en redactarà les conclusions.

L'ampliació de la prova pilot, que es posa en marxa avui, suposa la incorporació de nous mitjans de transport públic, municipis i models d'escúters acreditats.

Pel que fa als mitjans de transport, el metro i els autobusos de TMB ja permeten que els escúters per a persones amb mobilitat reduïda amb l'acreditació corresponent hi accedeixin; ara s'hi afegeixen les línies de Bus Metropolità de gestió indirecta de l'AMB, gestionades per diferents operadors, i les línies del Trambaix i del Trambesòs de TRAM.

D'aquesta manera, s'amplia fins a 21 els municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona on funcionarà la prova pilot: Badalona, Barcelona, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l'Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana i Viladecans. Així doncs, ja hi poden participar les persones empadronades a la ciutat de Barcelona i als municipis indicats, sempre que compleixin els requisits establerts.

Quant als models d'escúters autoritzats, es passa de 9 a 19 (vegeu el document adjunt). Només es poden acreditar aquests models per accedir al transport públic, ja que són els que compleixen –per les seves dimensions, pes, estabilitat i maniobrabilitat– les condicions establertes per la Generalitat de Catalunya per al seu ús segur a bord dels autobusos, metros i tramvies.

Requisits per participar a la prova pilot

Per poder participar a la prova pilot, els usuaris han de disposar d'un model d'escúter autoritzat i s'han d'adreçar a l'oficina d'atenció al públic de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat IMPD per tal d'obtenir una acreditació per a l'escúter i per a la persona que el porta. L'acreditació consisteix en una placa numerada de color lila, que s'ha de col·locar de forma visible a l'escúter, i un carnet individual.

D'altra banda, cal recordar que per poder-se acreditar, les persones han de tenir una discapacitat legalment reconeguda i superar el barem de mobilitat reduïda, o bé estar afectades d'una malaltia crònica que limiti periòdicament o progressivament la seva mobilitat.

L'acreditació permet l'accés a la xarxa de metro (8 línies amb 157 estacions, el 92% de les quals estan equipades amb ascensors), a les 101 línies d'autobús de TMB, a les 125 línies de Bus Metropolità gestionades per l'AMB, i a partir d'avui també a les línies del Trambaix i del Trambesòs en les mateixes condicions que els usuaris de cadires de rodes motoritzades.

Als escúters aprovats se'ls aplicaran els mateixos preceptes del Reglament de viatgers que es refereixen a les cadires de rodes:
  • Estaran autoritzats a pujar per la porta central dels autobusos, o per la segona en el cas dels articulats de quatre portes, perquè puguin utilitzar la rampa d'accés tant en entrar com en sortir.
  • A l'interior dels autobusos, dels metros i dels tramvies s'hauran de situar a l'espai reservat per a cadires de rodes.
  • Com les cadires de rodes, s'hauran de col·locar en el sentit contrari a la marxa, recolzats en el respatller i amb els frens posats.
  • És obligatori l'ús del cinturó de seguretat.
  • En els viatges al TRAM, es permeten dos escúters per tramvia en els espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda.
Treball conjunt iniciat el 2015

Els criteris d'homologació, així com la relació d'escúters validats, són fruit d'un treball conjunt iniciat el 2015 per TMB, l'IMPD, l'Àrea de Promoció de l'Accessibilitat i Supressió de Barreres de la Direcció General d'Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i l'AMB, i que des del 2016 ha comportat la realització de successives tandes d'assajos a les instal·lacions de TMB amb un gran nombre escúters valorats. El 2018 s'han afegit nous assajos a les instal·lacions de TRAM per comprovar l'adequació dels escúters admesos a les característiques del tramvia.

Amb el material cedit pels fabricants i amb els tècnics dels organismes implicats s'han mesurat dimensions i pesos i s'ha comprovat la potència, l'estabilitat i la maniobrabilitat de diferents models d'escúter que hi ha al mercat. S'han utilitzat vehicles de la flota de TMB  i de TRAM per verificar l'accés dels escúters als espais reservats a persones amb mobilitat reduïda i el comportament en ruta i s'ha simulat el procés d'embarcament i desembarcament. Tot això posant un èmfasi especial en la seguretat tant de l'usuari de l'escúter com de la resta d'usuaris dels vehicles de transport col·lectiu.

Els escúters són productes de suport a la mobilitat dels quals n'existeix una gran varietat. També anomenats electromòbils, són vehicles lleugers de tres o quatre rodes, oberts i de tracció elèctrica, d'un sol seient, dissenyats perquè puguin ser utilitzats per persones amb dificultats de mobilitat o alguna discapacitat física. Es diferencien de les cadires de rodes sobretot en dimensions, sistema de direcció i distribució del pes.

Enllaços relacionats