La Piscina de Can MIllars de Cornellà de Llobregat rep el premi Piscina & Wellness Barcelona 2019

La piscina de Can Millars de Cornellà de Llobregat ha estat guanyadora en la categoria de piscina rehabilitada en els premis Piscina&Wellness Barcelona 2019, un certamen organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l'Associació Espanyola de Professionals del Sector Piscines (ASOFAP), en el marc d'una fira que ha reunit les principals empreses del sector a escala internacional.

Piscina Can Millars. Marcela Grassi

Aquesta obra ha consistit en una reforma i ampliació de l'equipament. AIA Salazar Navarro i Leve Projects n'han estat els autors, mentre que l'AMB i l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat en són els promotors.

Albert Dalmau, director d'execució de l'obra i arquitecte tècnic d'espai públic de l'AMB, afirma que "el premi és un reconeixement a tots els agents implicats en l'execució de l'obra, ja que ha consistit en una intervenció complexa en la qual ha calgut ser proactiu davant dels reptes que han anat sorgint".  

La transformació més important de l'equipament s'ha produït en canviar de nivell l'accés a l'edifici i situar-lo una planta més amunt, a la cota de la plaça que fa d'accés des de l'espai públic. D'aquesta manera, s'ha millorat l'accessibilitat i s'ha establert una nova relació de la piscina amb el seu entorn més proper.

Aquesta nova posició de l'edifici genera un equipament amb presència més controlada i a escala més adaptable a l'entorn, amb l'aparença d'un edifici només de planta baixa. Quan es travessa l'accés i s'entra a l'interior, els usuaris descobreixen la veritable dimensió i el volum real de la piscina, així com la vista sobre el nucli antic de la població, a través dels grans finestrals que s'han construït a la façana oest.

El tractament de la façana també és un altre aspecte important del projecte. El volum general s'ha mantingut igual, però s'ha revestit amb unes peces de policarbonat, que generen un joc de textures i produeixen efectes d'ombra sobre els finestrals. Aquesta nova façana serveix per augmentar notablement les prestacions tèrmiques d'aïllament i millorar la qualitat lumínica a l'interior del gran espai que ocupen les tres piscines.

El projecte ha fet augmentar la superfície total de l'equipament, que ha passat de 3.170 m2 a 3.913 m2, i ha comportat un canvi en el nombre i en la forma de les piscines: de les dues piscines existents prèviament, una s'ha reformat i l'altra s'ha suprimit. I a l'espai que ocupava la piscina semi-rodona enderrocada, se n'han construït dues de rectangulars. 

Així doncs, l'equipament actual disposa de 3 piscines: una de natació, una per a activitats dirigides i una per a nadons. Aquesta distribució permet la combinació simultània de tres usos: l'esportiu, el lúdic i l'exclusiu per a públics amb necessitats molt específiques. 

El denominador comú de les tres piscines és el circuit hidràulic i el sistema de filtració, que permeten una despesa d'aigua menor. 

Finalment, cal destacar la renovació i l'augment de la superfície dels vestidors, les zones d'administració i el vestíbul, així com una renovació integral de totes les instal·lacions, des dels sistemes hidràulics fins als filtratges, passant per la ventilació o el sistema de producció amb panells solars.

De la piscina de Can Mercader a la piscina de Can Millars

La instal·lació original es va construir l'any 1989 i era el primer complex aquàtic cobert de la ciutat que apostava per la gestió integral de les activitats aquàtiques (educatives, utilitàries i socials).

Tenia dues piscines i serveis de vestidor, amb una superfície total de 3.170 m2. Després del temps transcorregut i de l'elevada utilització que se n'havia fet, la instal·lació va quedar obsoleta.

L'obra del nou equipament va representar la transformació de la piscina de Can Mercader,  coberta amb un globus presostàtic, a la piscina de Can Millars, amb una estructura estable.

Aquest equipament és un espai esportiu molt apreciat pels seus usuaris, que actualment són uns 7.800 per any: 5.200 socis permanents, 1.100 persones que adquireixen entrades puntuals i 1.500 nedadors que hi fan casals d'estiu el mes de juliol.

Pel que fa als 5.200 socis permanents, més de 1.770 hi van amb els seus nadons; 1.305 nedadors hi fan cursos extraescolars, 1.770 nedadors hi fan cursos amb el centre d'ensenyament i 355 són esportistes de competició del Club Natació Cornellà i del Club Triatló Cornellà.

La piscina de Can Millars és un símbol d'esport i salut que ha esdevingut un equipament de veritable cohesió social, perquè ha fet possible que la ciutadania adquireixi hàbits saludables fent activitats aquàtiques, independentment de la seva situació socioeconòmica.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Projectes relacionats