L'exposició "Metròpolis Verda" aterra a Santa Coloma de Gramenet

| Tema: Sostenibilitat

L'exposició itinerant "Metròpolis Verda" ha obert les portes el passat dimarts a la Biblioteca del Fondo de Santa Coloma de Gramenet, en un acte d'inauguració que ha comptat amb Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Ramon Torra, gerent de l'AMB, i Enric Batlle, comissari de l'exposició.

Exposició Metròpolis Verda a Santa Coloma de Gramenet

Aquesta mostra té l'objectiu de posar en valor la infraestructura verda metropolitana: la connexió entre els espais verds, els sistemes naturals, el litoral i els eixos fluvials. Es pretén donar a conèixer la importància de rius com el Llobregat o el Besòs; el sistema d'espais naturals com Collserola, el Garraf o la serralada de Marina, i la xarxa de parcs i platges metropolitans.

El visitant podrà recórrer 3 espais diferenciats: el mural del paisatge metropolità, els reptes per a la metròpolis verda i el mur de desitjos.

En entrar es pot veure un mural de 28 metres, que representa la diversitat dels espais oberts de la metròpolis Barcelona i apel·la a un viatge visual des de la platja de Gavà fins al Llobregat, i al Parc Agrari del Baix Llobregat i la serra de Collserola fins a la façana de l'edifici Planeta, passant pel parc de Can Rigal i pel passeig de Sant Joan.

En segon lloc, hi trobem els reptes per a la metròpolis verda, que pretenen ser reflexions sobre el paper dels espais oberts a les metròpolis futures. S'hi exposen 14 reptes representats a través de diversos objectes, maquetes, imatges i conceptes, que faciliten la interacció amb els visitants i donen a conèixer elements de valor d'aquests espais oberts metropolitans.

Alguns d'aquests reptes són: optimitzar el cicle de l'aigua; renaturalitzar les ciutats introduint vegetació dins dels nuclis urbans; connectar la metròpolis per recórrer-la a peu o en bicicleta; reduir la contaminació; fomentar el lleure als espais naturals; regenerar el patrimoni arquitectònic i el paisatge cultural, o incrementar l'ús d'energies renovables.

Finalment, el mur de desitjos és un espai on els visitants podran deixar reflexions, opinions i idees escrites en unes tauletes de fusta, que estan penjades per formar una composició participativa i d'intercanvi d'opinions.

Els visitants també podran penjar les seves reflexions, opinions i valoracions a les xarxes socials amb l'etiqueta #MetròpolisVerda.

Visió metropolitana amb èmfasi a les particularitats de Santa Coloma de Gramenet

La serralada de Marina, el Parc Fluvial del Besòs i els parcs de Can Zam, de la Bastida i del Molinet conformen una àrea verda colomenca que implica una naturalització de la ciutat i un increment de la biodiversitat. Aquests espais oberts conviuen amb l'asfalt i els espais edificats, i alhora estan interconnectats amb la resta de sistemes naturals de l'àrea metropolitana de Barcelona.

L'exposició fa visible aquesta realitat a través de dues grans taules rodones de fusta recobertes d'imatges i gràfics de gran format, i un monitor que reprodueix vídeos sobre la biodiversitat del municipi.

Antecedents

L'exposició "Metròpolis Verda" es va inaugurar el novembre del 2016 a l'espai Mercè Sala de TMB (Barcelona), on es va poder visitar fins al febrer del 2017. La segona edició va tenir lloc a Cornellà de Llobregat entre els mesos de maig i juny del 2017. Aquesta segona edició de la mostra tenia el lema "Cornellà Natura dins la Metròpolis Verda" i l'objectiu d'explicar el projecte municipal de Cornellà Natura, la funció del qual era naturalitzar la ciutat i posar en relleu els valors ambientals, socials i paisatgístics propis.
La tercera itinerància de l'exposició va tenir lloc a Gavà entre el 9 i el 28 de febrer de l'any passat sota el lema "Gavà dins la metròpolis verda". La Biblioteca Josep Soler Vidal va ser-ne l'escenari, que es va dividir en dues mostres complementàries: "Metròpolis Verda", impulsada per l'AMB, i "Gavà Naturalment", un projecte que visualitza el model de sostenibilitat urbana d'aquest municipi del litoral metropolità sud.

S'està treballant perquè l'exposició continuï la seva itinerància a d'altres municipis metropolitans durant els pròxims mesos.

Documents relacionats