L'app AMB Aparcament Metropolità s'estén pel territori i arriba a Badalona

Tornar

| Tema: Mobilitat i transport

El servei, que ja estava disponible a cinc municipis metropolitans, facilita a l'usuari una eina de gestió i pagament dels estacionaments de vehicles en zones regulades en l'àmbit metropolità. L'aplicació gestiona més de 50.000 places d'aparcament de zones regulades, i s'estendrà progressivament a la resta de la metròpolis de Barcelona.


L'aplicació mòbil AMB Aparcament Metropolità amplia el seu abast i funciona, des d'avui 2 d'octubre, a Badalona. Posada en marxa el passat mes de març gràcies a un acord amb l'Ajuntament de Barcelona i BSM, i basant-se en aplicacions locals desenvolupades prèviament a la capital catalana amb aquesta mateixa funció, l'eina té com a objectiu unificar el model d'aparcament regulat de la metròpolis de Barcelona, fins ara gestionat individualment en cada municipi. Aquest fet suposava una dificultat per a la ciutadania, que havia de descarregar-se una app per a cada municipi on volien estacionar el vehicle.

Així, els usuaris de la metròpolis de Barcelona ja poden consultar i abonar les corresponents taxes dels aparcaments regulats en superfície (com les zones blaves o verdes) a través d'una única app amb el telèfon mòbil, que abasta més de 50.000 places.

El darrer mes de setembre es van fer gairebé 6.000 operacions a través de la plataforma metropolitana als municipis de l'Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Santa Coloma de Gramenet.

L'app AMB Aparcament Metropolità es basa en la plataforma tecnològica existent desenvolupada per a la ciutat de Barcelona (aplicació SMOU), que fa uns mesos va ser adaptada tècnicament entre BSM i AMB Informació per expandir-la als municipis de la metròpolis de Barcelona. Les dades s'emmagatzemen en una plataforma metropolitana d'aparcament, creada expressament per a aquest projecte.

Actualment, el servei ja està disponible a sis municipis metropolitans: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet i, des d'ara, Badalona. Està previst que en els propers mesos s'ampliï, progressivament, a la resta del territori metropolità. Ja s'està treballant per iniciar l'operativa a Castelldefels i Esplugues.

AMB Aparcament Metropolità, que durant el darrer mes de setembre ha tingut més de 1.900 usuaris actius i ja supera les 5.700 descàrregues, presenta tres grans avantatges: el primer, un estalvi de temps. No cal buscar el parquímetre, fer el procés de pagament, treure el tiquet i tornar al cotxe a deixar-lo. El segon, un estalvi econòmic: l'usuari només paga pel temps real d'estacionament, ja que no fa prepagament al parquímetre. Finalment, la plataforma metropolitana d'aparcament permetrà desplegar amb més facilitat els descomptes a les tarifes dels vehicles ambientalment més sostenibles. 

En aquest sentit, BSM i AMB Informació són els encarregats de mantenir la plataforma i de gestionar el servei d'atenció a l'usuari, i l'AMB regula i coordina l'accés dels municipis. Cal destacar que els ajuntaments metropolitans que vulguin utilitzar la nova plataforma metropolitana s'hi han d'adherir voluntàriament, via conveni. Un cop fet, disposaran d'un accés web personalitzat, a través del qual podran accedir als serveis de la plataforma metropolitana d'aparcament.

Com funciona l'app AMB Aparcament Metropolità?
L'usuari ha de descarregar-se gratuïtament l'app AMB Aparcament Metropolità, disponible per a iOS i Android, i introduir-hi les dades d'usuari, de pagament i del vehicle. Aquesta gestió només s'haurà de fer una vegada. Posteriorment, ha d'escollir al mapa el tipus de plaça, i seleccionar el seu vehicle. Un cop fet això, l'app mostrarà la data i l'hora d'inici, les tarifes, els horaris i el temps màxim d'estacionament. Durant l'estacionament, l'aplicació indica l'import en temps real. Quan l'usuari finalitzi l'aparcament, podrà fer el pagament i veure el comprovant. A més, disposarà en tot moment de l'historial d'operacions.

Assolir reptes
Aquest nou servei, s'emmarca i està recollit inicialment tant en el Programa d'actuació metropolità, com en el Programa metropolità de mesures contra la contaminació atmosfèrica, aprovat el 2017. En ambdós programes, s'especifica la coordinació, a escala metropolitana, de la gestió de l'aparcament. Aquesta actuació suposa un pas endavant en l'harmonització dels criteris per a la regulació de l'aparcament a escala metropolitana, per fer més eficient i sostenible l'activitat. A mitjà termini, la col·laboració permetrà avançar en l'ús de del bigdata, maximitzar l'eficiència del sistema i posar en funcionament polítiques comunes de gestió de la mobilitat en el marc de la lluita contra la contaminació atmosfèrica.

Galeria d'imatges

On

  • Marker

    Badalona

Enllaços relacionats