L'AMB presenta les novetats en equipaments a les platges metropolitanes per aquesta temporada

| Tema: Platges

Entre les novetats presentades aquest any destaquen la remodelació del passeig marítim de Montgat, el nou model de torre d'intervenció i el nou catàleg de mobiliari

Aquest matí, l'AMB ha fet a Montgat la segona presentació de la temporada Estiu Metropolità. Després de la primera el passat 20 de maig a Castelldefels, en què els protagonistes van ser el projecte Dunes Híbrides i la mobilitat sostenible, avui s'ha fet èmfasi en tres aspectes importants de la feina de l'AMB a l'hora de garantir unes platges de primera qualitat: la remodelació del passeig marítim de Montgat, la presentació del nou model de torre d'intervenció i l'actualització del catàleg de mobiliari de les platges metropolitanes.

L'acte d'avui ha estat presentat per Ramon Torra, gerent de l'AMB, i Rosa Funtané, alcaldessa de Montgat.

Un nou passeig marítim per a Montgat

L'AMB ha dissenyat la remodelació del passeig marítim de Montgat, que ja té enllestida la primera fase. Actualment es treballa en noves fases d'aquest projecte. La reforma ha millorat l'estat del passeig al tram situat entre el Turó de Montgat i la llotja de pescadors. En total, el tram té una longitud de 247 m i una superfície de 1.720 m2, i s'hi troben diverses edificacions d'interès, com la Torre Guaita, del segle XVI, i diversos establiments històrics de casetes de banys.

El projecte ha ampliat aquest tram de passeig dels 3 m als 6 m d'amplada, de manera que permet la circulació simultània de vianants i bicicletes i potencia així la mobilitat sostenible. La remodelació també inclou criteris smart: l'enllumenat s'ha substituït per un sistema LED que ha reduït notablement el consum energètic i el drenatge de les aigües de pluja s'ha solucionat de manera natural amb jardineres amb espècies vegetals resistents en un ambient tan a prop del mar.

Nova torre d'intervenció

Una altra de les novetats a les platges és la torre d'intervenció, que substituirà el model instal·lat a les platges metropolitanes des de fa gairebé 30 anys. El nou permetrà als socorristes de les platges portar a terme les seves tasques d'intervenció de manera més ràpida i efectiva, i alhora més còmoda. Aquest element està en fase de disseny pels serveis tècnics de l'AMB, i ha comptat amb l'assessorament d'Òscar Camps, expert en socorrisme, fundador i director de l'ONG badalonina Proactiva Open Arms i guardonat amb el premi Català de l'Any del 2015. La nova torre compta amb una plataforma més àmplia, i ofereix més protecció als socorristes davant dels elements climatològics. Les noves torres de socorrisme es començaran a instal•lar el 2017 en una prova pilot, per intentar que el 2018 totes les platges metropolitanes en tinguin.

Actualització del catàleg de mobiliari

L'AMB ha actualitzat, aquest 2016, el seu catàleg de mobiliari de les platges metropolitanes, un recull de tots els elements de servei amb què estan equipats aquests espais. Aquests elements busquen homogeneïtzar el caràcter del paisatge litoral, potenciant aspectes com l'accessibilitat i la seguretat.

El catàleg es posa a disposició de tots els municipis metropolitans que compten amb platja, perquè puguin sol•licitar els elements que necessitin. Al les platges hi destaquen els següents equipaments:

• Gairebé 11.000 m de passeres que permeten un accés fàcil a la zona de bany, especialment per a persones amb mobilitat reduïda.
7.900 m lineals d'abalisament d'espais naturals que, per la seva importància, s'han de protegir, com són les dunes de les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans.
5 torres de vigilància, que a partir d'aquest any es començaran a substituir pel nou model, desenvolupat per l‘AMB
52 cadires de vigilància
6 armaris salvavides
12 mòduls de primers auxilis
• Sistema d'abalisament d'espigons i zones de bany
61 porteries per a la pràctica del vòlei, tennis de platja o del takatà.
18 porteries de futbol
400 aparcabicicletes a peu de sorra, dels quals se n'instal•laran 200 més abans d'acabar l'any
8 camps de corfbol
34 jocs infantils
• Nou disseny de la senyalització per als usuaris de les platges ja present en una prova pilot a Badalona.
Columna Integral Modular, o sistema intel•ligent de megafonia, ja instal•lat en algunes platges metropolitanes
299 dutxes
59 rentapeus
390 papereres
133 contenidors semisoterrats
28 mòduls de lavabos públics
• Sistema d'anàlisi constant de la sorra