L'AMB posa en marxa el primer aparcament de gran capacitat de bicicletes a Gavà, vinculat Bicibox, i en prepara l'expansió

| Tema: Bicicleta, Mobilitat sostenible

La nova instal·lació, al costat de Rodalies, ofereix 100 places d'aparcament. Properament, l'AMB també obrirà diferents models d'aparcament de bicicletes de gran capacitat a Sant Cugat del Vallès, a Sant Joan Despí i a 3 estacions de metro. El 62% dels residents metropolitans enquestats pel darrer estudi de GESOP valora molt bé o bé l'actuació de les administracions a l'hora d'impulsar l'ús diari de la bicicleta. Destaquen els carrils bici i els aparcaments, i en demanen més.

L'AMB ha posat en marxa a Gavà el primer aparcament segur metropolità de gran capacitat de bicicletes, que suposa un important pas endavant per generalitzar l'ús diari de la bicicleta entre la ciutadania i facilitar massivament l'aparcament de la bicicleta privada. Aquest nou servei metropolità, que està ubicat al costat de l'estació de Rodalies del municipi, va entrar en servei per als usuaris el passat dissabte 1 de juny. És gratuït i forma part del Bicibox, el servei públic d'aparcament segur de bicicletes de l'AMB.

Concretament, aquest aparcament de Gavà està emplaçat a la banda esquerra de l'estació de Rodalies, a l'inici de l'espai d'aparcament per a turismes i motocicletes, i ofereix 100 places entre estàndards (distribuïdes en dos nivells) i places per a bicis de càrrega, armariets amb clau on poder carregar bateries elèctriques i una columna d'eines i inflador de rodes (racó mecànic). També disposa de càmera de seguretat 24 hores, associada a l'empresa de seguretat corresponent, i coordinada amb la Policia Municipal i amb l'empresa gestora del servei.

Expansió dels aparcaments metropolitans de gran capacitat associats al Bicibox

Aquest nou servei que s'activa a Gavà, sorgeix de l'alta demanda del servei Bicibox actual (que es limitava a mòduls de 7 o 14 places), per donar resposta a la demanda a l'alça i també per seguir potenciant i facilitant l'ús de la bicicleta com a transport diari. "En aquest sentit, l'objectiu de l'AMB és expandir properament aquest nou sistema de Bicibox de gran capacitat als diferents municipis metropolitans", explica el vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB en funcions, Antoni Poveda. Com en el cas de Gavà, s'ubicaran preferentment en estacions ferroviàries.

L'alcaldessa de Gavà en funcions, Raquel Sánchez, ha manifestat que "aquest mòdul és una demostració de l'aposta per la mobilitat sostenible, alternativa al transport privat de motor. Estem possibilitant que els trajectes en bicicleta siguin més fàcils, còmodes i segurs. Recentment hem ampliat la xarxa de carril pedalable al carrer de Barcelona, just a tocar del nou mòdul d'aparcament de l'estació, fent possible una connexió directa entre el nucli urbà i la platja".

Un altre recinte d'aquestes característiques és l'aparcament de gran capacitat que s'està construint al costat de l'estació FGC de Sant Cugat del Vallès, que estarà enllestit previsiblement aquest estiu. Inicialment disposarà de 70 places, però en un futur es podrà ampliar fins a les 150. Ha estat possible gràcies a un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i l'AMB. L'Ajuntament executa l'aparcament i l'AMB el gestionarà mitjançant el servei Bicibox.

A banda del model de gran capacitat implantat a Gavà i Sant Cugat del Vallès, l'AMB també ha dissenyat dos models diferents més d'aparcaments de gran capacitat que s'associaran al servei Bicibox: el primer, reconvertint locals comercials i baixos en desús. El segon, gràcies a un conveni amb TMB, en estacions de metro, per fomentar la intermodalitat metro-bicicleta.

La primera provat pilot que l'AMB està duent a terme amb un local comercial és a Sant Joan Despí. Concretament, en un local de titularitat municipal (av. de Barcelona, 8), a través d'un conveni de col·laboració entre l'AMB i la societat ADSA (Aparcaments Despí SA). El local estarà internament dividit en tres grans zones:

  • Una zona d'accés (porta exterior i passadissos). Aquesta zona també inclourà un racó mecànic (amb una columna d'eines i una bomba per inflar rodes).
  • Una zona dedicada a l'aparcament de bicicletes d'usuaris del servei Bicibox (zona blava), amb 44 places. Es regiran en tot pel Reglament vigent del servei Bicibox.
  • Una zona dedicada a l'aparcament de bicicletes propietat de residents a Sant Joan Despí, amb 48 places. Es regiran per la normativa d'ADSA. Inclourà una àrea dedicada a bicicletes de mida estàndard i una zona apta per a bicicletes de grans dimensions.

Sobre els aparcaments segurs de bicicletes dins d'estacions de metro, properament està previst inaugurar 3 aparcaments de 40-50 places a dins de les estacions de metro de Pompeu Fabra (L2), Mercabarna (L9) i Parc Logístic (L9). Així mateix, durant l'any 2019 s'està treballant amb els projectes de les estacions de metro de Les Moreres (L9) i Cèntric (L9).

Estudi GESOP: els ciutadans valoren positivament la creació de carrils bici i aparcaments, i en demanen més

Segons el darrer sondeig encarregat per l'AMB al Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) sobre la bicicleta, fet l'abril del 2019, més del 60% dels residents metropolitans enquestats pel darrer estudi valora molt bé o bé l'actuació de les administracions a l'hora d'impulsar l'ús diari de la bicicleta. Entre els joves (16-29 anys), aquesta xifra creix fins al 70%.

En referència a la notorietat de les mesures impulsades per les administracions amb l'objectiu d'impulsar l'ús de la bicicleta, els resultats de l'estudi destaquen que la majoria d'enquestats apunta positivament la construcció de més de carrils bici.

Concretament, el 55,2% dels enquestats assenyala aquesta mesura. En el cas concret del usuaris de la bicicleta, aquest percentatge arriba al 72,1%.

Entre altres mesures destacades dutes a terme per les administracions, destaca el Bicing (19,2%), el nou servei Bicing (11,2%) i més aparcaments de bicicletes (5,8%).

"Un cop més, es posa de manifest que si posem les infraestructures necessàries, aquestes s'utilitzen i són ben valorades per part del usuaris i la ciutadania en general", apunta Poveda.

Igualment, segons l'estudi de GESOP, i analitzant quines infraestructures o serveis troba a faltar la ciutadania per facilitar l'ús diari de la bicicleta, el 25,1% dels entrevistats apunta a la construcció de més carrils bici. I el 7,9% assenyalen els aparcaments de bicicletes. Aquestes xifres pugen al 35,8% i al 13,7%, respectivament, en el cas dels usuaris de bicicleta. Aquests dos ítems, que encapçalen el rànquing, encaixen amb l'estratègia metropolitana de la bicicleta, i amb els dos grans objectius prioritaris de l'AMB: el desenvolupament de la Bicivia (xarxa metropolitana de carrils bici) i la creació de més aparcaments de bicis (Bicibox).

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Estació de Rodalies de Gavà Gavà