Fabricar combustibles nets a partir de bolquers: l'AMB aprofundeix en l'economia circular amb un nou projecte

| Tema: Residus

L'AMB participa en un projecte innovador a escala europea, que busca convertir els residus urbans en productes de valor, com materials de producció i combustibles. Els residus de cel·lulosa de les plantes metropolitanes, principalment bolquers, es transformaran mitjançant un procés innovador en bioetanol, un combustible alternatiu i més net. El projecte també ajudarà a reduir el rebuig provinent de la fracció RESTA, separat als ecoparcs que actualment no és reciclable

L'AMB ha entrat a participar en el projecte WaystUp!, recentment aprovat per la Comissió Europea. Aquest projecte té un objectiu clar: la investigació per arribar a sistemes innovadors en la valorització de residus urbans. O el que és el mateix: noves maneres de convertir els residus en recursos.

Com a administració —reconeguda a Europa— compromesa a assolir els objectius de reducció de residus i millora del medi ambient, l'AMB participa en nombroses iniciatives globals, com el projecte Life Methamorphosis, dedicat a la generació de biogàs, a les plantes metropolitanes, per destinar-lo a l'ús en vehicles. Gràcies a aquest bagatge, ja sigui posant a prova les instal·lacions pròpies amb nous processos, com en el cas de WaystUp! proporcionant la matèria primera per a la innovació, l'AMB s'ha posicionat com una les administracions capdavanteres en els conceptes bàsics per al tractament sostenible dels residus: reducció, reutilització i reciclatge.

El projecte WaystUp!, que disposa d'un pressupost total a escala europea d'11.952.090€ (finançat en un 80% per la Comissió Europea), tindrà 3 anys i mig de durada. El consorci està format per 27 entitats col·laboradores de 10 estats membres: Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, Gran Bretanya, Grècia, Hongria, Itàlia, la República Txeca i Sèrbia.

El principal objectiu de WaystUp! és donar als residus orgànics una segona vida i transformar-los, a partir de processos innovadors, en bioproductes d'alt valor afegit. Aquest enfocament és la base de la denominada economia circular, i una de les directrius que segueix l'AMB en tots els seus serveis de tractament de residus. Així, actualment, la matèria orgànica recuperada ja es destina a la producció de compost i de biogàs, i els residus reciclables són aprofitats per reintroduir-los en el cicle productiu en forma de nous materials. Fins i tot els materials que, per la seva composició, no poden ser reciclats, són valoritzats per obtenir-ne energia.

El projecte WaystUP! tindrà 7 plantes pilot demostratives, que es construiran en diferents ciutats europees. Cadascuna tractarà un conjunt de bioresidus diferent, per tal de produir una gran varietat de bioproductes finals. Alguns exemples d'aquests residus són:
  • Restes d'aliments.
  • Olis de cuina.
  • Altres residus orgànics municipals.
  • Llots resultants de la depuració d'aigües.
  • Cel·lulosa provinent de residu sòlid i de depuradores: paper higiènic, bolquers, etc.
L'AMB dins el projecte "WaystUp!"

Donada la seva competència en gestió de residus, l'AMB forma part del consorci del projecte, i serà l'encarregada de subministrar el residu d'entrada d'una de les plantes pilot, situada a València. Aquesta instal·lació tractarà els residus cel·lulòsics (principalment bolquers) provinents del territori metropolità, mitjançant un seguit de tècniques innovadores. Després de sotmetre aquests residus a processos d'hidròlisi àcida, saponificació i fermentació, se n'obtindrà bioetanol i diferents tipus de dissolvents de base biològica.

Els usos per a aquests nous materials són molt rellevants. En la recerca d'energies alternatives que ajudin a reduir la dependència dels combustibles fòssils, una de les alternatives que s'ha desenvolupat ha estat el bioetanol. Aquest compost és un tipus de combustible obtingut sempre de la matèria orgànica, que permet, entre altres avantatges, evitar la dependència directa del petroli.

Així, el projecte WaystUp! planteja l'obtenció, a partir dels residus, d'un combustible renovable, que es pot fabricar en qualsevol planta, i que es pot usar per al transport o per a la generació elèctrica i calorífica, amb un grau d'emissions de CO2 més baix que la gasolina o el gasoil.

A més, la participació al projecte WaystUp! permetrà reduir el rebuig produït en les instal·lacions de tractament mecanicobiològic (Ecoparcs) de l'AMB, i es donarà un ús a una categoria de residus que, habitualment, no és reciclable. Per tant, les xifres de tractament de residus a la metròpolis milloraran.

El pressupost adjudicat per l'AMB a aquest projecte ha estat de 257.705,00€. La major part s'invertirà en l'adaptació d'instal·lacions metropolitanes per tal de poder separar els bolquers que arriben a les plantes des del contenidor de RESTA, i enviar-los a aquest tractament especialitzat.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Programes o projectes relacionats
  • Value waste
    Zona d'actuació:
    Europa
    Tema:
    Cicle dels residus
    Estat:
    $languageUtil.get($locale, $estat.text)