El secretari d'Estat de Política Territorial es reuneix amb els alcaldes de l'Àrea Metropolitana i anuncia una partida dels PGE destinada a l'AMB

| Tema: AMB

El secretari d'Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez Amor, s'ha reunit aquest dijous a Barcelona amb el vicepresident executiu de l'AMB, Antonio Balmón, i amb una trentena d'alcaldes dels principals municipis metropolitans. En aquesta trobada hi ha assistit, a més, el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Xavier Amor.

Durant la trobada, els representants de l'AMB han explicat les tasques que duu a terme la institució des que es va crear, l'any 2011, així com els seus plans de futur. El secretari d'Estat, per la seva banda, ha mostrat el seu suport a aquesta entitat supramunicipal, l'única d'aquesta mena que existeix a l'Estat espanyol, i ha mostrat la seva confiança i la del Govern en aquest tipus d'institucions, i en l'AMB en particular, per la importància que tenen a l'hora de coordinar polítiques i serveis de titularitat municipal, i com a factors que són de desenvolupament i impuls de l'autonomia local.

Sánchez Amor ha emmarcat aquesta visita, a més, en la voluntat del Govern "d'ampliar la interlocució a Catalunya amb altres representants dels ciutadans", de manera que quedi palesa la voluntat "d'acostar-se a les necessitats i demandes dels ens locals i dels ciutadans". També ha afirmat que l'AMB és un model de gestió municipal, modern, avançat i que dona solució als problemes dels ciutadans de manera exemplar. "És l'única estructura d'aquesta tipologia en tot l'estat espanyol".

Com a prova del seu suport a l'AMB, el secretari d'Estat ha anunciat que es tornarà a incloure als PGE del 2019 una partida inicial destinada a millorar-ne el funcionament i amb la intenció de recuperar, en diversos exercicis, una assignació que l'AMB reclama des que es va crear el 2011.

El vicepresident executiu de l'AMB, Antoni Balmón, ha afirmat que l'Administració metropolitana vol ser un instrument important i rellevant en polítiques d'habitatge i recuperació del litoral. "Obrir programes d'actuació per fer polítiques consensuades amb el govern central".

L'AMB és l'Administració pública del territori metropolità de Barcelona, ocupa una extensió de 636 km2 i està formada per 36 municipis on hi viuen més de 3,2 milions de persones. Es tracta d'un fet territorial, social, demogràfic, econòmic i cultural que ha anat prenent forma al llarg de l'últim segle, com a resultat del creixement i la connexió dels sistemes urbans de l'entorn barceloní. És l'aglomeració metropolitana més important del Mediterrani occidental i s'hi genera la meitat del PIB de Catalunya.

Sánchez Amor s'ha reunit, així mateix, amb alguns dels principals alcaldes de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, als quals ha exposat els projectes legislatius que actualment estan en marxa i que tenen incidència en les polítiques i la gestió locals. Concretament, ha exposat les modificacions legislatives que es preveuen en relació amb la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració local (LRSAL), que permetran recuperar els nivells d'autonomia local de què gaudien els ajuntaments fins que es van implementar les mesures restrictives durant la crisi econòmica.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Seu de l'AMB