Visita d'una delegació de San Salvador

| Tema: Cooperació internacional

L'AMB i tres ajuntaments metropolitans estan implementant un projecte de cooperació coordinada en aquesta àrea metropolitana

Una delegació del COAMSS/OPAMSS integrada per un alcalde i dues persones tècniques de l'àrea metropolitana de San Salvador (Mesomèrica) va fer, entre els dies 5 i 15 de novembre, una visita tècnica a l'AMB en la qual va participar en una sèrie de reunions amb responsables metropolitans dels àmbits de la cooperació internacional, mobilitat, espais públics, parcs i platges i, especialment, de la gestió residus. Així mateix, han visitat diferents instal·lacions metropolitanes de tractament de residus.

Projecte de cooperació coordinada

La convocatòria 2018-2019 d'ajuts econòmics de l'AMB destinats a ajuntaments metropolitans ha incorporat una nova modalitat d'actuació: la cooperació coordinada, destinada a treballar estretament amb els ajuntaments. La identificació, la formulació tècnica, el seguiment de l'execució i la justificació dels projectes que hi concorren es treballen de manera coordinada entre els ajuntaments i el Servei de Cooperació Internacional de l'AMB, el qual proporciona l'assessorament tècnic necessari i facilita la col·laboració d'altres serveis tècnics metropolitans o actors en funció de l'àmbit sectorial en què s'emmarqui el projecte.

En la recentment aprovada resolució d'aquesta convocatòria va resultar seleccionat el projecte Implementació de l'estratègia de gestió integral de residus de l'Àrea Metropolitana de San Salvador. Fase I, presentat pels ajuntaments del Prat de Llobregat, Viladecans i Gavà, amb el Consejo de Alcaldes i de la Oficina de Planificación del Área Metropolitana de San Salvador (COAMSS/OPAMSS), com a ens representant de dos municipis metropolitans. En la seva fase inicial, el projecte té com a objectiu desenvolupar com a acció pilot la reducció de residus plàstics i fomentar alternatives viables en la gestió de residus en zones urbanes vulnerables.

Aquest projecte es coordina amb una proposta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) centrada a desenvolupar accions de cooperació i reflexió vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a El Salvador en les quals es treballa amb diversos municipis del sud del país.

Visites tècniques

La delegació també ha participat conjuntament amb altres representants de municipis salvadorencs no metropolitans en les jornades del Fòrum Internacional sobre les aportacions del món local a l'agenda 2030 entre El Salvador i Catalunya. En aquesta trobada s'han dut a terme reunions tècniques i sessions formatives amb representants polítics i equips tècnics municipals dels ajuntaments del Prat, Viladecans i Gavà, amb la finalitat d'adquirir eines i metodologies per a la introducció dels ODS en el disseny i execució de polítiques públiques des del món local.

La relació de col·laboració entre l'AMB i el COAMSS/OPAMSS té una llarga trajectòria que s'ha concretat en diversos convenis de cooperació directa en els àmbits de la gestió de residus i d'espais públics.

Documents relacionats