Sostenibilitat a la Mediterrània

| Tema: Relacions internacionals

Sfax acull el seminari "Estratègies, eines i tecnologies urbanes en l'era de la sostenibilitat"

Imatge dels assistents a la jornada
Durant els dies 17 i 18 d'octubre de 2017, a Sfax (Tunísia), l'Àrea Metropolitana de Barcelona, MedCities i l'Ajuntament de Sfax, en col·laboració amb el KTC Sfax-MedCities, han dut a terme un seminari internacional titulat "Estratègies, eines i tecnologies urbanes en l'era de la sostenibilitat". El seminari ha comptat amb la participació de més d'un centenar d'assistents provinents d'una trentena de ciutats marroquines, tunisianes, líbies i libaneses, així com els organismes internacionals i locals que participen en la consolidació dels processos estratègics de desenvolupament urbà, que s'identifiquen com a actors clau en l'acompanyament a la planificació sostenible de les ciutats mediterrànies.
El seminari ha explorat l'aplicació pràctica del planejament urbà sota el prisma de la sostenibilitat social, econòmica i territorial, des del disseny d'estratègies de desenvolupament de ciutat (EDC) fins a les eines i tecnologies per implementar-lo a través de projectes concrets i tangibles. Aquest seminari s'ha dut a terme en un context de consolidació de la descentralització a Tunísia, on properament s'organitzaran les properes eleccions municipals, previstes pel mes de març de 2018, que donaran lloc a una nova escala de desenvolupament local i de governança a través de l'assumpció de noves competències per part de les ciutats.

Aquest seminari complementa la Iniciativa de Nicòsia, impulsada pel Comitè Europeu de les Regions (CoR) i l'ARLEM, per tal de fomentar la cooperació descentralitzada cap a les ciutats líbies amb l'objectiu de reforçar els seus serveis públics. De la mateixa manera, el seminari es complementa amb el programa d'enfortiment de les estratègies urbanes a Líbia promogut per l'agència de cooperació alemanya GIZ. Es tracta d'una de les poques activitats a escala regional que treballa en l'enfortiment de les capacitats dels governs locals libis.

La introducció de noves eines en la gestió urbana és necessària a fi d'optimitzar els recursos i aconseguir els objectius marcats per les EDC, adaptar-los al context socioeconòmic i dissenyar nous escenaris amb solucions innovadores. Sense entrar a avaluar els principis de base establerts pel model Smart City en els últims anys, és necessari subratllar l'important paper que la tecnologia suposa per a la millora dels procediments de governança a escala local.

En aquest context, les jornades s'han dissenyat en diversos formats. El primer dia s'ha desenvolupat en format de conferència sota tres eixos: EDC, Transició energètica i Gestió urbana de sistemes d'aigua i residus; mentre el segon dia s'han realitzat tallers participatius amb l'objectiu d'identificar potencials sinergies entre les ciutats participants, junt amb una sèrie de visites a projectes innovadors a la ciutat de Sfax.

L'enfortiment de les capacitats dels governs locals és una eina fonamental per al desenvolupament de les societats del mediterrani, que troben en les solucions locals les vies de treball i cooperació necessàries per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, la qual depèn, en gran mesura, de la provisió de serveis urbans de qualitat tot respectant els principis de bona governança.

Llista de ciutats:
TUNÍSIA: Sfax / Gerba Midoun / Gabes / Kairouan / Mahdia / M'Saken / Monastir / Nabeul / Sidi Bou Saïd / Sussa / Tunísia / Manzel Bourguiba / Tataouine / Bizerte / SakietEzzit / Agereb / Sidi Bouzid / Kasserine. MARROC: Xauen / Tànger / Tetuan. LÍBIA: Msallata / Hay Al Andalus / Zintan / Sabha / Gharyan / Tobruk / Benghazi / Sirte. LÍBAN: Batrun. ESPANYA: Barcelona / Manresa.

Documents relacionats