Situació a Lesbos

| Tema: Cooperació internacional

Diàleg sobre la situació i premiats al concurs de les armilles

Imatge de l'acte virtual

El passat 12 de novembre de 2020 va tenir lloc de manera virtual l'acte "Lesbos: la situació de refugi cinc anys després", amb l'objectiu de dialogar sobre la situació a l'illa de Lesbos els darrers cinc anys i la que s'està vivint actualment.

Durant l'acte, organitzat pel Servei de Cooperació Internacional de l'AMB, també es van lliurar els premis a les propostes guanyadores del Concurs social d'idees 2020 per donar un nou ús a les armilles salvavides.

Tant el diàleg com el lliurament de guardons es va dur a terme amb la col·laboració de l'Associació Lesvos Solidarity, Badalona Comunicació, l'Institut Europeu de Disseny, Cristina Mas, periodista del diari ARA, i Xavier Aragall, especialista de l'IEMed.

A la sessió hi van participar persones de les diferents administracions públiques, ONG, professors i alumnes d'escoles de disseny de Barcelona, així com ciutadans de l'àrea metropolitana de Barcelona. 

L'AMB es posiciona de nou a favor de l'acollida efectiva de les persones refugiades

A la benvinguda, el vicepresident d'Internacional i de Cooperació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Ernest Maragall, va recordar els compromisos presos per l'AMB el mes de març i va remarcar la urgència i necessitat de dur a terme una acollida efectiva de refugiats.

Per contextualitzar la situació dels darrers anys, es va presentar el tràiler del documental Lesbos, una illa que espera produit per Badalona Comunicació. Els directors del documental, Susana Soldado i Raúl López, van compartir l'experiència viscuda durant la gravació.

Després va tenir lloc una taula rodona, on Cristina Mas i Xavier Aragall van presentar la situació de les polítiques migratòries en els darrers cinc anys pel que fa a les demandes d'asil i d'acollida de les persones refugiades, així com la complexa situació del 2020.

Aquest any la situació a l'illa està sent encara més complexa per culpa de l'incendi del camp de Mòria, les agressions a ONG i a periodistes i la situació sanitària de la covid-19, que han agreujat la convivència i la garantia de drets a l'illa. Cristina Mas va explicar de primera mà les condicions del nou camp de Kara Tepe on s'han reubicat les persones que esperaven en el camp de Mòria i les que vivien al Pipka Camp, un espai que gestionava Lesvos Solidarity, on hi havia unes condicions dignes amb acompanyament psicosocial i sanitari.

Xavier Aragall va assenyalar que "molts estats europeus han evolucionat el seu discurs en aquests cinc anys. Apliquen la 'solidaritat flexible', que vol dir que estan disposats a sufragar les despeses que suposi el procés d'expulsió de molts demandants d'asil".

Molt més que un concurs de disseny, un acte de compromís

La segona part de l'acte es va dedicar al lliurament de premis a les propostes guanyadores del Concurs social d'idees 2020 que organitza l'AMB conjuntament amb l'associació Lesvos Solidarity. El concurs, destinat a l'alumnat d'escoles i universitats de disseny industrial i d'enginyeria tècnica industrial, incentiva la creació d'idees originals, efectives i sostenibles per donar un nou ús a les armilles salvavides que han ajudat milers de persones i que actualment s'acumulen a l'illa de Lesbos (Grècia). Amb aquest concurs es vol incentivar la sensibilització i la participació de joves de l'àrea metropolitana en iniciatives transformadores, a partir dels seus interessos formatius.

En aquesta tercera edició del concurs es van premiar dos projectes:

  • Acquaponic Cultivation presentada per Emma Calvo i Anna Mestres. La proposta consisteix a reutilitzar el material acumulat a les platges de Lesbos per elaborar un sistema de cultiu fent servir els nutrients que els peixos dipositen dins l'aigua per al creixement de les plantes. La proposta ha merescut el premi per la seva qualitat tècnica i la gran càrrega simbòlica que entén l'aigua com un mitjà per generar vida.
  • INFANTUM – Recycled cloth diapers de Maria Hernando Ribas i Alice Albieri Lavo, amb la proposta d'un bolquer manufacturat amb armilles salvavides. La proposta mereix el premi perquè s'ha considerat un objecte molt original, que explora les necessitats i la mancança de recursos dels camps de refugiats. Se'n valora la càrrega simbòlica.
Les guanyadores tindran l'oportunitat de viatjar a Lesbos per conèixer la situació de l'illa i l'experiència del taller de manufactura de l'Associació Lesvos Solidarity.

Documents relacionats