Reunió del SIDIG MED a Mahdia

| Tema: AMB

Els socis del projecte conformen un model de governança d'agricultura urbana comú

Projecte d'hort urbà
Projecte d'hort urbà | AMB
El passat mes de gener es va reunir a Mahdia (Tunísia) el Comité de Seguiment del Projecte SIDIG MED. L'objectiu de la trobada era posar en comú exemples de bones pràctiques que estan realitzant els socis de SIDIG MED, així com els projectes pilots que s'implementaran a cada territori, per tal d'extreure un model de gestió comú.

El Projecte SIDIG MED enfoca l'agricultura urbana i periurbana com a eina per a la inclusió social. Conjuntament amb l'AMB, hi participen la ciutat de Roma, Amman (Jordània) com a líder, i Mahdia (Tunísia).

La reunió també va possibilitar la presentació de les diferents metodologies que s'estan aplicant a aquestes ciutats i que han de conformar un model comú de governança dels projectes d'agricultura urbana i peri-urbana que s'estan duent a terme.

Models de governança, guia i projectes pilot

Durant la reunió es va presentar els continguts que conformaran la guia per a una agricultura urbana i peri-urbana sostenible. Aquesta guia es basa en les millors pràctiques dels països participants, com ara, les tècniques tradicionals de reg a baix cost, les pràctiques de gestió del sòl, el bestiar i el compostatge de residus, el reciclatge de residus de l'explotació, les pràctiques de cultiu o el cultiu de plantes autòctones i varietats locals.

Durant la reunió, es van presentar els diferents projectes pilots que s'implementaran durant els propers mesos en cada territori. En el cas de l'AMB, el projecte pilot consisteix en un hort social urbà a Sant Boi de Llobregat. L'hort es troba en el límit entre l'àrea urbana i rural i té aproximadament 0,6 ha dividides en 36 parcel·les de 40 m2 cadascuna. A més, almenys 12m2 de taules de cultiu s'instal·laran per a persones amb discapacitat o d'edat avançada.

A banda de les tasques agrícoles, a l'hort social urbà de Sant Boi s'organitzaran altres activitats complementàries com formació sobre agricultura ecològica, àpats comunitàris, activitats per a infants, etc.

El projecte SIDIG MED preveu organitzar una trobada internacional a Barcelona, el proper mes de juny, convidant a experts en agricultura periurbana de les dues riberes de la Mediterrània, juntament amb els principals actors locals socials per fomentar l'intercanvi d'experiències i el coneixement de l'agricultura urbana i peri-urbana social a la Mediterrània.

Documents relacionats