Medcities davant la crisi dels refugiats

| Tema: Cooperació internacional, Relacions internacionals

Seminari internacional per apoderar les comunitats d'acollida de refugiats a la Mediterrània

Del 30 de maig a l'1 de juny, representants d'administracions locals, governs centrals, organitzacions no governamentals, societat civil i institucions humanitàries de l'Orient Mitjà, Àfrica del Nord i Turquia s'han trobat a Amman (Jordània) en un seminari internacional dedicat a ciutats i entitats locals d'acollida de refugiats.

L'objectiu ha estat enfortir el rol de les comunitats d'acollida que han de fer front a l'emergència de l'actual crisi de refugiats i millorar les condicions de vida d'aquestes persones, a partir de l'intercanvi de bones pràctiques i de la identificació de solucions concretes. La trobada també ha permès als participants conèixer en persona la tasca duta a terme amb la població refugiada al municipi d'Irbid.

Els principals temes tractats al llarg de les dues jornades de treball han estat: la necessitat de coordinació de les accions per part de tots els actors (prestació de serveis, desenvolupament econòmic local, inclusió laboral i cohesió social); la combinació del treball humanitari amb el de desenvolupament (oportunitats de treball, habitatge, gestió de residus…), i la necessitat de mobilitzar recursos i enfortir les col·laboracions entre socis.

El seminari va evidenciar les grans dificultats de les ciutats del sud de la Mediterrània en la gestió de la crisi i l'enorme necessitat d'una major descentralització per tal de dotar les autoritats locals de més competències i capacitat de resposta. L'intercanvi d'experiències entre municipis de diferents ribes del Mediterrani va mostrar també el desequilibri dels efectes d'aquesta crisi, que requereix que Europa s'hi impliqui més.

La xarxa Medicties ha participat tant en l'organització del seminari com en les taules de treball, aportant la veu dels municipis mediterranis i les seves necessitats davant d'aquesta situació. Només a la regió MENA (Pròxim Orient i Àfrica del Nord) les ciutats acullen un 85% dels refugiats de tot el món.

Aquest seminari ha estat organitzat pel Centre per la Integració Mediterrània (CMI), el Grup del Banc Mundial i el Programa de les Nacions Unides per als Assentaments Humans (ONU-Hàbitat), en col·laboració amb l'Agència de Cooperació Internacional Alemanya (GIZ), el Comitè Internacional de Rescat (IRC), les Ciutats i governs locals d'Orient Mig i Àsia occidental (CGLU-MEWA), l'Agència per la Cooperació i el Desenvolupament Tècnic (ACTED) i Medcities.

Documents relacionats