Les metròpolis en els grans objectius mundials

| Tema: Relacions internacionals

Seminari de seguiment de la cimera Habitat III sobre el futur de les ciutats

L'AMB participa al seminari internacional "La Nueva Agenda Urbana y su implementación: hacia una mejor gobernanza urbana", que ha organitzat la TransJus (Institut de Recerca de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona) i que ha comptat amb participants d'arreu del món. En aquesta trobada s'ha fet el seguiment de la cimera Habitat III, que es va celebrar fa un any a Quito, Equador. Habitat III va ser la gran cita, que convoca Nacions Unides cada 20 anys, on es va analitzar i establir quina forma han de tenir, en el futur, les ciutats de tot el món, i com han de ser organitzades per fer front als grans objectius globals de la humanitat.

Oriol Illa, director de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, ha intervingut a la taula rodona "La dimensión regional y metropolitana del Programa Habitat III", que ha analitzat l'aplicació dels principis de la cimera per part de les administracions locals.

El director d'Internacional de l'AMB ha remarcat la importància de les àrees metropolitanes en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, ja que actualment el 55% de la població mundial viu en grans aglomeracions urbanes, i s'estima que, de cara al 2050, la població total s'haurà duplicat.

Així, dins de la importància de tots els objectius globals, el representant de l'AMB ha destacat el número 11, que marca la necessitat de "fer que les ciutats i els assentaments urbans siguin segurs, resistents i sostenibles".

Oriol Illa també ha remarcat algunes fites que s'han aconseguit els darrers anys, i que en el moment de ser establertes semblaven molt difícils d'assolir: "Els Objectius del Mil·lenni van suggerir una reducció de la pobresa del 36% al 18%. En aquell moment, l'any 2000, això es veia com un somni utòpic derivat de la necessitat dels governs d'aparèixer davant el món com a actors que eren mínimament sensibles a una pregunta que afectava dràsticament més d'un terç de la població mundial. No obstant això, el 2015, el percentatge de pobresa al món havia baixat fins al 12%".

"En aquest sentit", ha afirmat Illa, "l'objectiu ja no és que els governs donin suport una declaració de bones intencions; més aviat és una necessitat, una urgència, que aquestes declaracions es converteixin en fets. El futur del planeta i, per tant, el futur de les nostres ciutats no seran factibles si no som capaços de viure amb respecte al medi ambient i una economia que no exploti sense parar els recursos que tenim".

Documents relacionats
On
Marker
TransJus (UB)