L'escala metropolitana de la resiliència

| Tema: Relacions internacionals

Publicació que reflexiona sobre la capacitat de resistència i adaptació de les ciutats davant dels canvis

Imatge de la notícia

El passat 28 de novembre es va presentar a Barcelona una nova publicació de l'Observatori Metropolis, l'Issue paper 3: La resiliència a escala metropolitana, elaborat per l'organització 100 Resilient Cities.

L'acte va comptar amb la presència de metròpolis de diferents continents i va ser una bona oportunitat per debatre sobre casos pràctics de visió metropolitana i governança de les grans aglomeracions urbanes del món.

Alfred Bosch, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB va fer l'obertura d'aquesta jornada, i va afirmar que la visió metropolitana és la visió de la ciutat real i que s'ha de fer compatible la competitivitat amb la convivència dins les ciutats, per tal de reduir-ne les fortes desigualtats.

Samer Bagaaen, professor i expert en gestió pràctica de ciutats d'Europa i el Pròxim Orient, va presentar la xarxa "100 Resilient Cities" i el document "La resiliència a escala metropolitana",  en què la resiliència i planificació urbanes en són els eixos temàtics centrals. La resiliència és la capacitat d'adaptació i resistència que té un territori davant de canvis i riscos que perjudiquen potencialment els seus habitants. Precisament, la governança local des d'una visió metropolitana és la clau per fer augmentar aquesta capacitat d'adaptació i resistència de les grans ciutats davant de problemes com el canvi climàtic, les inundacions, els terratrèmols o les sequeres. 

Tots aquests elements i conceptes es van posar sobre la taula en dos debats. A la primera taula rodona, es van presentar tres realitats de ciutats molt diferents que estan apostant per treballar la resiliència amb visió metropolitana. És el cas de Barcelona, Ciutat de Mèxic i Buenos Aires.

A la segona taula, els representats de diferents xarxes i organismes, com la Urban Resilience Research Net, o la City Resilience Profiling Tool de UN-HABITAT,  van explicar de quina manera donen suport i aborden aquesta gestió de ciutats per fer-les més preparades, fortes i resistents davant de catàstrofes naturals i problemes socials.

A la cloenda de la jornada, Octavi de la Varga, secretari general de la xarxa Metropolis, va destacar, entre altres, l'evolució del concepte resiliència metropolitana cap a la incorporació d'elements socials que van més enllà dels fenòmens i catàstrofes naturals. La inclusió social, la seguretat, l'habitatge, la pobresa o l'ocupació són alguns reptes que la governança metropolitana haurà d'afrontar des d'aquesta visió transversal per fer augmentar la resiliència de les grans ciutats.

Aquesta jornada s'emmarca dins de l'Observatori Metropolis, una iniciativa de l'Associació Mundial de les Grans Metròpolis i de l'AMB, amb l'objectiu de generar espais de reflexió sobre els fenòmens de transformació que marquen les grans conurbacions urbanes del món actual.

La jornada ha estat organitzada per la xarxa Metropolis i l'AMB, amb la col·laboració de 100RC, UN-Habitat i ICLEI-Governs Locals per la Sostenibilitat.

Documents relacionats