Imagina Badia

| Tema: Relacions internacionals

Es presenta aquest projecte europeu de transformació urbana fet des de la participació

Imatge de la notícia

El passat dia 28 de juny es va presentar el projecte Imagina Badia, que vol millorar la qualitat de vida de la ciutadania a través de transformacions urbanes regeneradores. L'AMB ha col·laborat activament amb l'Ajuntament de Badia del Vallès per tal de posar en funcionament aquesta actuació en el marc del projecte Sub>urban cofinançat pel programa europeu URBACT.

Gràcies al projecte, al llarg del darrer any s'han desenvolupat a Badia els treballs de redacció de la primera fase del pla, amb una anàlisi i una diagnosi de la situació de la ciutat, a través d'un equip motor format per les dues administracions i un grup de veïns de la ciutat, l'anomenat Grup Central de Debat. En aquest sentit, la ciutadania també va poder dir-hi la seva en un acte públic que va tenir lloc a l'abril. A partir d'ara, s'iniciarà la fase de concreció de propostes de canvi i definició de la seva implementació futura.

Durant l'acte, el director d'Urbanisme de l'AMB, Josep Maria Carreras, va destacar la importància de la participació, una participació "que va de baix a dalt". Carreras va reclamar la participació de la ciutadania "com a elements actius" i no merament consultius i va afegir: "aquesta és la veritable transformació".

L'alcaldessa de Badia, Eva Menor, va recordar el paper transformador dels ajuntaments: "som i sempre hem estat motor de canvis. Som l'administració més propera i, per tant, els que coneixem de primera mà les realitats, necessitats i oportunitats dels nostres territoris". I va afegir que "és fonamental incorporar la ciutadania en els processos de transformació i readaptació dels nostres models de ciutat".

Durant la presentació també es van explicar les tres fases del procés (diagnosi, estratègia i propostes) i els tres blocs temàtics amb els quals s'ha treballat (Ciutat connectada, Ciutat saludable, Ciutat inclusiva).

Els treballs conjunts d'aquest programa han de finalitzar el maig del 2018, moment en el qual tindrà lloc, a Badia del Vallès i a Barcelona, la reunió final de les diferents ciutats participants.

Suport europeu

El programa de la Unió Europea URBACT cofinança plans d'acció local que promoguin un model de desenvolupament urbà sostenible per als municipis. Per aconseguir-ho, s'organitza a través d'una xarxa de ciutats que comparteixen neguits i coneixements i treballen amb estratègies comunes de millora, principalment, pel que fa al disseny i implementació de polítiques locals transformadores. L'Àrea Metropolitana de Barcelona conjuntament amb Badia del Vallès participa com a soci  a la xarxa  Sub>urban. Reinventing the fringe, que agrupa les ciutats d'Anvers (Bèlgica), Casoria (Itàlia), Düsseldorf (Alemanya), Solin (Croàcia), Brno (República Txeca), Oslo (Noruega), Baia Mare (Romania) i Viena (Àustria).

Documents relacionats
Programes o projectes relacionats
  • Logo SubUrban
    Zona d'actuació:
    Europa
    Tema:
    Desenvolupament urbà sostenible
    Estat:
    $languageUtil.get($locale, $estat.text)
On
Marker
Badia del Vallès