Finalització del projecte BINGO

| Tema: Aigua

S'ha estudiat l'impacte de l'augment d'inundacions pel canvi climàtic

El 13 de juny es va celebrar a Badalona la jornada de presentació dels resultats del Projecte BINGO. L'objectiu del projecte és proveir de coneixements els gestors de la xarxa de sanejament i actors implicats, com les administracions actuants, entre les quals l'AMB.

Durant 4 anys, el projecte a la ciutat de Badalona ha estudiat, d'una banda, les inundacions urbanes que es produeixen sobtadament, i de l'altra, els desbordaments que es produiran en el sistema de sanejament (DSS) com a conseqüència de la variació de les precipitacions causada pel canvi climàtic a curt i llarg termini. 

Per fer-ho, s'han implantat sensors que han permès calibrar la xarxa de sanejament i modelitzar-la amb les prediccions i projeccions de les pluges a curt i llarg termini. La modelització i els càlculs associats han permès conèixer en profunditat el comportament de la xarxa de drenatge i els riscos provocats per la pluja, tant pel que fa al desbordament de la xarxa de sanejament com pel que fa a les inundacions que es poden produir en zones urbanes i que poden provocar danys als vianants, vehicles o edificis, o la dispersió de contaminants a la platja.

Mesures per evitar les inundacions

Amb l'objectiu de reduir els riscos anteriors, en una reunió de treball amb diferents agents implicats es van plantejar tres tipus de mesures d'adaptació per aplicar. Es tractava, en primer lloc, de mesures estructurals com ara ampliar la xarxa de drenatge; en segon lloc, la implantació de sistemes de drenatge sostenible com ara teulades verdes o terres filtrants, entre d'altres; i finalment, la implantació de sistemes d'alerta primerenca que avisin de l'episodi de pluja intensa que està a punt de produir-se. Així, els diferents agents implicats podran activar un protocol d'actuació.

En definitiva, una nova modelització de la xarxa amb les mesures proposades i l'anàlisi cost-benefici de la implantació i explotació de cadascuna d'elles, ajudarà que l'Administració pública pugui implantar-la.

Tenint en compte la feina que es fa des de l'AMB per conèixer l'afectació del canvi climàtic al territori metropolità i, sobre tot, en allò relacionat amb el cicle de l'aigua, l'experiència de treball del projecte BINGO Badalona ha esdevingut una experiència important, que caldria replicar a la resta de municipis metropolitans, ja que o bé per orografia o bé per climatologia presenten semblances amb Badalona.

Documents relacionats
Programes o projectes relacionats
  • Bingo
    Zona d'actuació:
    $languageUtil.get($locale, $zona_actuacio.text)
    Tema:
    Cicle de l'aigua
    Estat:
    $languageUtil.get($locale, $estat.text)
On
Marker
Espai Betúlia Carrer d'Enric Borràs, 43-47, 08912, Badalona