El PDU a Göteborg

| Tema: Metròpolis, Mobilitat sostenible, Relacions internacionals

La planificació sobre accessibilitat al transport ferroviari es presenta a la trobada SMART-MR

Els dies 11, 12 i 13 de desembre s'ha celebrat a Kungälv (regió metropolitana de Göteborg) el quart taller del projecte SMART-MR, amb més d'una setantena de participants. Durant aquesta trobada s'han realitzat diversos tallers per mostrar propostes de desenvolupament orientades a l'accessibilitat ferroviària.

És en aquest context on l'AMB ha presentat els avenços del Pla Director Urbanístic (PDU) pel que fa a l'accessibilitat als transports ferroviaris, un element cabdal per planificar els futurs desenvolupaments urbanístics.

La planificació del Prat Nord i de la Sagrera, al voltant de potents nodes ferroviaris, s'han exposat com a bones pràctiques. En canvi, el desenvolupament 22@ del barri del Poblenou de Barcelona -que és un bon exemple de transformació industrial- ha demostrat la seva insuficient accessibilitat ferroviària als nous desenvolupaments i serveis: oficines, universitats, habitatge, etc.

Per la seva banda, els socis de Suècia han presentat el pla director de Ytterby, centrat en el desenvolupament d'una urban station community (comunitat urbana al voltant d'una estació). La presentació ha inclòs un seguit d'itineraris guiats per la localitat amb els participants del taller i una valoració de diferents propostes. Entre les conclusions, s'ha destacat que les comunitats han de tenir distàncies fins a l'estació que es puguin fer caminant o en bicicleta, a la vegada que han de garantir una qualitat de vida agradable i pràctica.

Intercanvi d'experiències

El propòsit del quart taller SMART-MR ha estat intercanviar coneixement sobre el desenvolupament de comunitats amb una gran dispersió urbana en el transport públic, a fi de redactar recomanacions per millorar els futurs projectes en termes de compacitat i accessibilitat territorial. També s'han compartit experiències en l'àmbit de l'accessibilitat ferroviària de les diferents regions metropolitanes participants, i s'han destacat les bones i les males pràctiques dels projectes.

Diferents autoritats polítiques de Suècia a escala nacional, regional i local, incloent-hi Ann-Sofie Hermansson, alcaldessa de Göteborg, han assistit a la trobada per reflexionar conjuntament sobre l'objectiu de l'SMART-MR: desenvolupar solucions de transport sostenibles i resilients a les àrees metropolitanes europees.

La propera trobada del projecte serà a Hèlsinki l'abril de 2018, i tractarà sobre àrees de baixes emissions de carboni.

Documents relacionats
Programes o projectes relacionats
  • SMART MR
    Zona d'actuació:
    Europa
    Tema:
    Mobilitat i transport
    Estat:
    $languageUtil.get($locale, $estat.text)
On
Marker
Kungälvs