Drets ambientals i canvi climàtic

| Tema: Cooperació internacional

La 5a edició del programa Tenim Drets, Teixim Llibertats s'adapta a la covid-19


Aquest mes de març hem engegat la cinquena edició del Programa metropolità pels drets humans des del món local Tenim Drets, Teixim Llibertats, que seguirà treballant els drets ambientals. Concretament, s'abordarà el canvi climàtic i com, tot i els avenços científics i tecnològics, de manera negativa en totes les persones del planeta.

Accions virtuals i presencials

A causa de la situació de pandèmia, aquest any, en lloc de fer un acte d'inauguració presencial en un dels municipis, s'ha optat per fer una versió digital a les xarxes socials. Així, s'ha realitzat un vídeo en què les alcaldies dels 10 municipis que participen en el programa (Begues, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Montcada i Reixac, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Sant Climent de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles de Llobregat) mostren el seu compromís vers l'emergència climàtica en l'àmbit global i local, i informen sobre les accions que es fan al seu municipi per contribuir a revertir el canvi climàtic.

Respecte als tallers, una eina fonamental de divulgació de coneixement del programa, enguany s'allargaran fins al mes de juny, de manera presencial i virtual, i s'oferirà una gran diversitat d'activitats amb una base metodològica d'educació popular, crítica i participativa basada en les arts.

El canvi climàtic, una prioritat

El programa Tenim Drets, Teixim Llibertats treballarà per contribuir a prendre consciència de la importància de mitigar el canvi climàtic. La idea és que el programa serveixi per afrontar la situació de canvi climàtic com un repte local i global alhora, entenent que les accions locals afecten de manera global i afecten també les noves generacions que vindran. Així mateix, es treballarà la importància de crear consciència crítica sobre les pròpies accions per tal de canviar els nostres hàbits del dia a dia, així com per desenvolupar polítiques públiques compromeses i coherents amb la realitat actual.

Els estudis realitzats sobre l'escalfament del planeta a causa del canvi climàtic mostren que la temperatura global de la Terra ha augmentat 0,76 ºC en l'últim segle. A casa nostra, l'impacte encara ha estat més acusat: la temperatura mitjana anual ha augment en gairebé 1,8 ºC els últims 70 anys. Si tot continua igual, es preveu que cap a finals del segle XXI el rang probable d'augment de la temperatura global de la Terra per a aquest segle sigui entre 1,5 i 4,5 ºC. La tardor passada (2020) el Consell Europeu va aprovar una reducció d'emissions del 55 % que cal haver assolit el 2030.

Per tot això, l'AMB i els municipis metropolitans han posicionat el canvi climàtic com una prioritat i mostren, d'aquesta manera, el compromís amb el planeta i els drets de les persones. El Pla d'actuació metropolita (PAM) 2019-2023 ha incorporat el canvi climàtic com un element clau del territori, així com el nou Pla director de cooperació internacional, aprovat l'any passat, que proposa accions tant al territori metropolità com en els projectes de cooperació internacional. Per tot plegat, tant l'AMB com molts ajuntaments metropolitans han declarat l'emergència climàtica i han establert objectius i compromisos ferms per aturar l'actual situació.

Documents relacionats
Publicacions relacionades
  • portada
    Tema:
    AMB
    Tipus:
    Informatiu
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edició:
    Plans i programes
    Suport:
    Electrònic
  • Mercat a centre amèrica
    Tema:
    Cooperació internacional
    Tipus:
    Informatiu
    Públic:
    Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
    Edició:
    Plans i programes
    Suport:
    Electrònic