Debat sobre les persones refugiades

| Tema: Cooperació internacional

L'AMB i la UAB es pregunten sobre el paper de les institucions davant la situació a la Mediterrània

Participants al debat
El passat dia 9 de gener, la sala d'actes de la Facultat de Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona va acollir el debat "Quin és el paper de les institucions públiques i acadèmiques davant de la situació de les persones refugiades a la Mediterrània?". El debat va ser organitzat per la institució acadèmica amb la col·laboració del Servei de Cooperació Internacional de l'AMB.

Aquesta iniciativa es va dur a terme com a activitat paral·lela a l'exposició itinerant de l'AMB "Què en fem, d'una? I de moltes?" adaptada per a l'alumnat de 4t curs del Grau d'Antropologia amb el títol "Som Lesbos", la qual recull una mostra dels 22 prototips presentats per l'alumnat de modelisme de l'Escola Massana al concurs social d'idees per donar una nova vida a les armilles salvavides acumulades a l'illa de Lesbos convocat pel Servei de Cooperació Internacional de l'AMB el mes d'abril de l'any passat. La mostra, instal·lada a la biblioteca d'Humanitats de la UAB, es va inaugurar el passat 17 de desembre i romandrà oberta al públic fins al dia 31 de gener.

El debat el van obrir i acompanyar Maria Peix, cap de servei de Cooperació Internacional de l'AMB, Júlia Pírez, representant de Fundació Autònoma Solidària i Nour Alchick, activista siriana i col·laboradora de la Càtedra UNESCO.

Accions de futur en cooperació i en l'ambit acadèmic

Les exposicions de les ponents van girar a l'entorn de l'anàlisi i la reflexió sobre la situació dels refugiats víctimes dels conflictes armats a la Mediterrània i les accions de cooperació que s'han impulsat des de les seves respectives entitats, així com els reptes a què cal fer front de cara al futur, quant a les prioritats que cal prendre i gestionar des de les administracions públiques i les accions solidàries que es poden articular des del món acadèmic.

En l'àmbit acadèmic van destacar tres línies de treball: per un costat l'acollida i gestió de beques per a alumnes universitaris refugiats, la difusió i conscienciació de la realitat de la Mediterrània i per últim l'impuls de la investigació amb equips procedents de territoris diversos per tal d'elaborar estudis amb visions plurals sobre la base d'una metodologia interactiva.

Una vegada conclòs l'acte, es va fer una visita a l'exposició. 

Documents relacionats
On
Marker
Facultat de Lletres de la UAB