Conferència anual MedCities

| Tema: Relacions internacionals

Reptes i tendències en la gestió dels residus sòlids a les ciutats mediterrànies

El 7 i el 8 de novembre va tenir lloc el seminari internacional de ciutats mediterrànies per compartir reptes i tendències sobre gestió de residus sòlids, així com l'Assemblea General de MedCities 2017.

Al seminari internacional anual de MedCities, en ocasió de l'Assemblea General de l'associació, es van tractar els "Reptes i tendències en la gestió dels residus sòlids a les ciutats mediterrànies".

L'esdeveniment internacional, acollit per la Comunitat Urbana d'Al Fayhaa (Trípoli, Mina, Beddawi i Kalamoun), va reunir el passar 7 de novembre uns 150 participants, inclosos representants de ciutats membres, així com una gran varietat de stakeholders nacionals. La taula introductòria va abordar la dimensió internacional dels nous models de gestió de residus sòlids, incloent-hi el paper i l'experiència de MedCities (presentació 1 d'Oriol Barba), la Gestió Integrada de Residus Sòlids (Integrated Solid Waste Management-ISWM), projecte implementat a Al Fayhaa amb el suport de socis catalans (presentació 2 de Dima Homsi) i el paper del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD) en el suport per a la gestió de residus sòlids als municipis del nord del Líban (presentació 3 d'Alain Chatry). La sessió va continuar amb tres taules rodones que es van enfocar en els reptes i tendències a diferents nivells: governança multinivell i coordinació (presentació de Younes El Haii), separació i tractament de residus incloent-hi la promoció de la cultura del reciclatge (presentació 5 de Patil Mardikian/presentació 6 de Christodoulos Ioannou/presentació 7 de Wassim Zouari) i impacte dels abocadors i solucions mediambientals (presentació 8 de Wassim Zouari/presentació 10 de Mustafa Hijazi). La darrera sessió va concloure amb un seguit de recomanacions pel cas de l'abocador de Trípoli (presentació 9 de Mervat El Hoz).

El 8 de novembre, més de 20 ciutats membres van participar a les reunions del Comitè Directiu i de l'Assemblea General. L'Assemblea General va ser presidida pel president de MedCities i alcalde de Tetuan, el senyor Mohamed Idamomar, el president de la comunitat urbana d'Al Fayhaa i alcalde de Trípoli, el senyor Ahmad Kamareddine, i el secretari general de MedCities, el senyor Xavier Tiana. S'hi van presentar i aprovar la memòria d'activitats del 2017 i els pressupostos de 2017 i 2018; també es va discutir i aprovar el Pla d'acció pel 2018. Finalment, els representants municipals van acceptar la sol·licitud de la ciutat de Barcelona i de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per acollir l'Assemblea General anual l'any vinent.

Ciutats presents: Al Fayhaa (unió de municipis), Tripoli (Líban), Barcelona, Àrea Metropolitana de Barcelona, Xauen, Dannieh (Unió de municipis), Gerba, Dubrovnik, El Minah, Gabès, Jbeil Byblos, Gerasa, Jounieh, Koura (unió de municipis), Larnaka, Limassol, Mahdia, Menieh (unió de municipis), Menzel Bourguiba, Monastir, Msaken, Nabeul, Saida, Sfax, Sidi Bou Saïd, Tataouine, Tetuan, Tirana, Tunis, Zarqa, Zgharta-Ehden.

Documents relacionats