Cinquè taller SMART-MR

| Tema: Mobilitat sostenible, Relacions internacionals

Aquest taller de mobilitat s'ha centrat en zones de baixes emissions de carboni

Participants al workshop

Els dies 11 i 12 d'abril de 2018 s'ha celebrat a Hèlsinki el cinquè taller del projecte SMART-MR, aquesta vegada centrat en la creació d'àrees de baixes emissions de carboni. El projecte, enfocat en el transport i la mobilitat en les zones urbanes, i concretament en les àrees metropolitanes, té l'objectiu de buscar solucions als reptes de la congestió i les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, per tal de garantir unes condicions de vida saludables per als ciutadans.

En aquesta trobada, l'AMB, que hi participa com un dels socis del projecte, ha presentat les bones pràctiques de les zones de baixes emissions de carboni que està implementant a l'àrea metropolitana de Barcelona.

Les zones urbanes al voltant d'estacions poden oferir solucions de baixes emissions de carboni per al desenvolupament urbà i la vida quotidiana: l'habitatge de baixes emissions requereix energies renovables i edificis eficients, la planificació del transport amb criteris de baixes emissions fomenta la mobilitat a peu, en bicicleta i els intercanviadors modals, i limita l'estacionament i l'ús del cotxe privat. Així mateix, un nivell de serveis adequat a aquestes zones les farà més atractives tant per als viatgers com per als residents locals, i hi pot facilitar el desenvolupament de fenòmens com l'economia compartida.

La jornada ha comptat amb la participació, per part de l'AMB, de Joan M. Bigas, director de l'àrea de Mobilitat i Transport, així com Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, i Maita Fernández-Armesto, coordinadora de projectes a l'Àrea de Mobilitat i Infraestructures de l'Ajuntament de Barcelona, que hi han participat en tant que actors implicats del territori.

Ciutat intel·ligent i co-creació a Kalasatama

El taller ha reunit socis i experts de les vuit àrees metropolitanes que participen en el projecte: Oslo-Akershus, Göteborg, Hèlsinki, Budapest, Ljubljana, Roma, Barcelona i Porto.

Els assistents han abordat els reptes i oportunitats que presenta el desenvolupament d'àrees de baixes emissions de carboni quant a habitatge, mobilitat i activitat econòmica i serveis, tot analitzant aquests vectors des dels principis de mitigació, resiliència, economia circular i sostenibilitat social. També han discutit les bones i les males pràctiques que s'han dut a terme a les àrees metropolitanes participants, i han elaborat una sèrie de recomanacions polítiques per al desenvolupament d'àrees de baixes emissions de carboni.

Com a part del taller s'ha visitat l'àrea de Kalasatama a Hèlsinki, a només 3 km del centre de la ciutat, on s'ha portat a terme un projecte de ciutat intel·ligent i co-creació, amb l'impuls d'activitats econòmiques i socials innovadores. Durant la visita, s'han mostrat diferents solucions energètiques implementades en els àmbits del transport i edificis públics. Un dels casos presentats ha estat el nou edifici municipal en construcció, que acollirà 1.500 treballadors de l'ajuntament d'Hèlsinki, i que comptarà amb només 75 places d'aparcament per a turismes i 500 places per a bicicletes. Un altre element rellevant de la visita ha estat la diferent implicació que tenen les administracions públiques territorials en el finançament de les infraestructures ferroviàries: en el cas finlandès, on els municipis sempre han d'aportar un cofinançament, que generalment és del 70% de la inversió total.

Documents relacionats
Programes o projectes relacionats
  • SMART MR
    Zona d'actuació:
    Europa
    Tema:
    Mobilitat i transport
    Estat:
    $languageUtil.get($locale, $estat.text)
On
Marker
HSY (Hèlsinki)