Assemblea General de Medcities

| Tema: Relacions internacionals

L'AMB reitera el seu compromís institucional i financer envers MedCities

Imatge de l'Assemblea General de Medcities

Cada any els alcaldes, tinents d'alcalde i altres membres de la xarxa MedCities es reuneixen en Assemblea General per parlar de la feina feta per l'associació i compartir les seves demandes a través d'aquesta plataforma de cooperació mediterrània. El 3 de desembre de 2020, MedCities va organitzar la seva primera Assemblea General en línia. Malgrat els reptes tècnics d'un format en línia, l'Assemblea General de MedCities 2020 va ser un èxit. Hi van assistir més de 70 persones, amb importants representants de 30 ciutats que van poder interactuar d'una manera molt constructiva. L'assemblea d'aquest any també va donar l'oportunitat de donar la benvinguda a dues ciutats jordanes, Irbid i Madaba, que s'uneixen a la xarxa.

Els representants de l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona van ser els amfitrions de la  trobada des de la sala de plens de la seu metropolitana, mentre que la majoria dels participants hi assistia a través d'internet. Mohammed Idaomar, president de MedCities i alcalde de Tetuan, va presidir i va inaugurar la reunió. A continuació, Josep Canals Molina, secretari general de MedCities, va presentar tota la feina i els avenços fets per MedCities al llarg del 2020. En la seva intervenció va destacar que aquest ha estat un any de transició clau per a l'associació en termes de creixement i adaptació tant qualitativament com quantitativament. El pressupost del proper any duplica el del 2019 i l'organització està preparada per als propers passos pel que fa a procediments administratius i financers, entre d'altres. Canals també va destacar que l'organització està desenvolupant el seu pla estratègic amb una visió fins al 2030, i compta amb la participació de totes les ciutats membres per elaborar-lo.

Al llarg del 2020, MedCities ha estat implementant 15 projectes i assistències tècniques –en 24 ciutats– en temes com la planificació urbana estratègica, els serveis urbans sostenibles, la protecció del medi ambient i la biodiversitat, així com el desenvolupament social i econòmic.

El director de MedCities, Oriol Barba, va presentar alguns d'aquests projectes, que van ser explicats breument: projecte A'SIMA Tunis, projecte d'estratègies de protecció de la costa, projecte de transports urbans del programa InterregMed. Barba va subratllar positivament l'alta participació dels membres de l'associació en els projectes en marxa i l'adaptació de projectes a l'actual context derivat de la covid-19, com ara projectes sobre l'adaptació al canvi climàtic o la recuperació socioeconòmica en contextos post-covid-19. En relació amb aquest tema, Laura Pérez, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, va assenyalar que "la pandèmia ha demostrat que les ciutats estan al capdavant de la resposta en temps de crisi".

Després de presentar l'informe d'activitats del 2020, diverses ciutats membres van prendre la paraula per expressar els seus interessos. En primer lloc, Ernest Maragall, vicepresident d'Internacional de l'AMB, va elogiar la feina que s'ha dut a terme aquest any i va reiterar el compromís institucional i financer de l'AMB amb tots els membres de MedCities. Va destacar que, amb totes les activitats que duu a terme, la xarxa mediterrània demostra que les ciutats són capaces d'aportar molt a les seves comunitats: "Aquest és el moment perquè les nostres ciutats facin sentir la seva veu, siguem ambiciosos i continuem demostrant que som capaços de fer molt".

També hi va haver ciutats que van expressar la seva voluntat de treballar més estretament amb la xarxa per assolir els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). D'una banda, alguns membres van expressar la seva demanda de treballar en projectes contra les inundacions i l'erosió de les costes com a prioritat per mitigar l'impacte del canvi climàtic. Altres van expressar la seva preocupació en relació amb la protecció de la biodiversitat i la lluita contra la contaminació i la reducció d'emissions de CO2 a la Mediterrània, i la necessitat de cooperar en projectes de protecció del medi ambient, inclosa la gestió de residus sòlids.

A continuació, l'assemblea va procedir a revisar les finances dels anys 2019, 2020 i 2021 i el comitè executiu va aprovar la presentació del Pla d'acció 2021 i de l'Informe d'activitats del 2020. És bo destacar que en l'Assemblea General es va poder presentar l'estat de desenvolupament del Pla estratègic de MedCities 2021-2030.

Finalment, les ciutats jordanes d'Irbid (la segona ciutat més gran de Jordània) i de Madaba es van presentar a la resta de membres de la xarxa i van ser acceptades com a nous membres. Van compartir les seves principals preocupacions i reptes i van mostrar la seva voluntat d'abordar-los mitjançant una cooperació descentralitzada. Els membres presents a l'Assemblea General i la Secretaria General van donar una càlida benvinguda als dos nous membres. Amb aquestes incorporacions, MedCities és ara una xarxa de 63 ciutats que reuneixen totes les costes del Mediterrani.

En aquest 25è aniversari del Procés de Barcelona (1995-2020), els membres de MedCities presents a l'Assemblea General van celebrar el creixement i la consolidació de la xarxa i van emfatitzar la rellevància de disposar d'aquest espai de cooperació descentralitzada i diàleg interregional.

Documents relacionats