Arrenca l'SMART-MR

| Tema: Mobilitat sostenible, Relacions internacionals

El projecte europeu de mesures sostenibles per al transport en àrees metropolitanes engega a Ljubljana

Arrenca l'SMART-MR

Del 4 al 6 de maig, s'ha celebrat a Ljubljana la reunió de llançament del projecte SMART-MR del programa Interreg Europa per afavorir la transició a un futur urbà de baixes emissions de carboni. Vuit grans metròpolis europees, entre elles l'AMB, implementaran el projecte de mesures per a la resiliència del transport en àrees metropolitanes amb l'objectiu d'aconseguir mesures sostenibles per al transport i la mobilitat a les ciutats.

El projecte, liderat per Centre de Recerca Científica de l'Acadèmia d'Arts i Ciències (Ljubljana, Eslovènia), compta amb socis de diverses regions metropolitanes: Oslo-Akershus, Helsinki, Göteborg, Budapest, Roma, Porto i l'Àrea Metropolitana de Barcelona, des de la Direcció de Serveis de Mobilitat Sostenible i l'Àrea de Relacions Internacionals.

L'SMART-MR tindrà una durada de 5 anys, en dues fases: una primera per a l'intercanvi, aprenentatge i elaboració de plans d'acció, i la segona per a la seva implementació. Al llarg del projecte es desenvoluparan set tallers participatius per intercanviar bones pràctiques i desenvolupar els plans d'acció aplicables a cadascun dels socis. A partir de la millora de la governabilitat i la planificació participativa, els socis reforçaran la seva cooperació i desenvoluparan estratègies en matèria de governança de la mobilitat, plans de mobilitat, logística de baix impacte, nodes de transport, zones de baixes emissions, gestió del transport i models de negoci de la mobilitat.

L'AMB participarà en aquests tallers i desenvoluparà un pla d'acció local a partir de les seves competències i documents estratègics, com el Pla metropolità de mobilitat urbana. També serà responsable d'organitzar la conferència final del projecte a Barcelona l'últim trimestre del 2020.

El projecte SMART-MR tindrà un cost total de 2.215.566€, dels quals, 1.954.409€ seran subvencionats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

La mobilitat sostenible i l'eficiència energètica són els eixos centrals del projecte SMART-MR i coincideixen amb els àmbits de transformació de l'economia catalana identificats tant a l'ECAT 2020 com a la RIS3CAT. L'SMART-MR també contribuirà a assolir els objectius del Pla de l'energia i canvi climàtic de Catalunya 2012-2020, amb l'elaboració de plans de mobilitat urbana energèticament eficients i amb la promoció del transport sostenible i anirà en la línia de les prioritats marcades al Pla d'estalvi i eficiència energètica 2011?2020.


Documents relacionats