Anuari metropolità 2019

| Tema: Estratègia, Metròpolis

L'estudi dibuixa els reptes que haurà d'afrontar la metròpolis de Barcelona

L'AMB ha publicat en format electrònic l'Anuari metropolità de Barcelona 2019, amb el títol "La metròpoli en transició". Aquesta publicació, que s'elabora anualment des del 2011, recull de manera sistematitzada els aspectes més significatius del treball d'investigació realitzat al llarg de l'any per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) en col·laboració amb l'AMB.

El conjunt d'estudis i reflexions sobre el govern del territori metropolità reuneix les veus de diferents experts, amb l'objectiu de dibuixar els reptes que haurà d'afrontar la metròpolis de Barcelona en els propers anys, així com les estratègies adequades per aconseguir-ho.

En la present edició pren especial importància el context de crisi sanitària a causa de la COVID-19, que ha creat un fort impacte no només en la salut de la ciutadania metropolitana, sinó també en la seva economia global.

El fil conductor de l'anuari del 2019 és el desenvolupament i les actuacions de l'àrea metropolitana de Barcelona en el marc global dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (ODS 2030), així com de la Nova Agenda Urbana.

Fer front a diferents transicions

L'Anuari metropolità de Barcelona 2019 identifica diferents tipus de transicions a les quals s'enfronta actualment la metròpolis de Barcelona. Un dels principals reptes és la transició ecològica, marcada per l'emergència climàtica a què s'enfronta el territori: canvi climàtic, qualitat de l'aire, degradació del litoral metropolità, etc.

En aquest sentit, els treballs de l'Anuari analitzen les estratègies metropolitanes per fer front a la crisi climàtica i a la contaminació, i fan referència al model metropolità de mobilitat i a la seva relació amb la salut de persones i col·lectius. En aquest apartat, l'Anuari també investiga sobre possibles models sostenibles d'usos del sòl, hídrics, energètics i agroalimentaris. El volum també argumenta que la transició tecnològica de l'economia metropolitana és imprescindible per assolir un territori més sostenible.

Altres tipus de dinàmiques investigades per l'Anuari són la transició demogràfica, amb una població cada vegada més envellida i el creixement de les desigualtats socials, i la transició digital, davant de totes les noves tipologies de treball i serveis, innovació i disrupció tecnològica.

Analitzar les desigualtats

Un segon bloc analitza les situacions d'injustícia i desigualtat entre persones al territori metropolità, especialment les relacionades amb el dret a disposar d'un habitatge digne i assequible, per evitar la discriminació per motius socioeconòmics.

Així, l'Anuari exposa quins són els principals riscos d'exclusió social i vulnerabilitat urbana, i les polítiques dissenyades per l'AMB per garantir la cohesió socioespacial, millorar els barris i prevenir la gentrificació per mitjà de la creació d'habitatge amb protecció oficial, tant de compra com de lloguer.


Governar millor la metròpolis

Finalment, "La metròpoli en transició" explora com es pot articular un veritable govern metropolità fonamentat en els valors democràtics i la transparència en l'actuació, amb competències ampliades i un impacte real en la vida de les persones.

Algunes de les opcions explorades són l'elecció directa per part de la ciutadania d'una alcaldia metropolitana, capaç de coordinar i executar de manera eficaç les polítiques públiques a escala metropolitana, i també els processos participatius, que l'AMB ja ha posat en pràctica amb èxit en la redacció de diversos documents estratègics (Pla director urbanístic, Pla d'actuació metropolità, etc.).

L'AMB i l'IERMB preveuen presentar l'edició impresa de "La metròpoli en transició" en un acte durant la tardor del 2020, tot i que ja se'n pot consultar la versió digitral en format PDF.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
Estudis relacionats