Acollida de persones refugiades a la Mediterrània oriental

| Tema: Cooperació internacional

Un seminari debat sobre l'estratègia d'acollida

Un dels moments del seminari

El passat 7 de novembre va tenir lloc al CIDOB el Seminari d'Acollida de Persones Refugiades a la Mediterrània Oriental, organitzat pel Servei de Cooperació Internacional de l'AMB amb el suport del CIDOB.

El Seminari es va iniciar amb un taller intern d'anàlisi i reflexió, en què les entitats participants van poder debatre sobre les diferents estratègies d'acollida refugiats adoptades en cada un dels països on treballen, identificar els aprenentatges dels set anys de feina i compartir els reptes actuals. Posteriorment, es va dur a terme una taula rodona oberta a la ciutadania en general, en la qual es van presentar les principals conclusions extretes del taller intern i es va obrir el debat entre el públic assistent.

L'acte va comptar amb la presència d'ONG, moviments socials, institucions públiques locals, investigadors i organismes internacionals radicats a Catalunya que treballen de manera directa o indirecta en l'acollida refugiats a la Mediterrània oriental, concretament, al Líban, Jordània, Grècia i Turquia.

Singularitat de països i situacions

Els participants van coincidir en què la situació actual de refugi a la Mediterrània no té precedents, la qual cosa fa necessari replantejar les intervencions humanitàries tal com s'han concebut fins ara. En aquest sentit, cal un esforç important perquè les institucions i les entitats comparteixin les estratègies i el reptes, i consolidin la seva coordinació en el context actual.

Les aportacions van fer paleses les singularitats de cada un dels països definits per al debat. Es van compartir contextos, dificultats i estratègies, i es va posar en valor el paper que poden tenir i han de tenir cada una de les organitzacions, institucions i moviments socials per afrontar els reptes que planteja l'acollida de persones refugiades a la Mediterrània, cadascú des del seu rol i dintre dels seus àmbits d'expertesa.

El debat i les conclusions del Seminari se sistematitzaran en un document que es distribuirà entre totes les entitats participants, i que servirà de base per a les actuacions futures del Servei de Cooperació Internacional de l'AMB al Líban, a Jordània, a Grècia i a Turquia en suport a l'acollida de refugiats.

Aquesta jornada s'emmarca dintre de les accions que el Servei de Cooperació Internacional de l'AMB du a terme en suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània, una de les línies prioritàries en la cooperació internacional de la institució, tal com reflecteix el seu Pla director de cooperació internacional 2017-2019.

Documents relacionats