A'SIMA Tunis

| Tema: Relacions internacionals

L'AMB participa al Pla estratègic de la ciutat de Tunis

Reunió a Tunis

El passat 12 de gener es va celebrar l'acte de llançament del Pla estratègic de la ciutat de Tunis dins del projecte A'SIMA Tunis, amb la participació dels tres socis del projecte: MedCities, l'Ajuntament de Tunis i l'AMB. Malgrat el retard sofert a causa de la situació sanitària, els socis del projecte van poder celebrar l'inici d'aquest important procés de planificació estratègica amb visió metropolitana per a la capital tunisiana. L'acte es va realitzar en un format mixt, presencial a Tunis i en línia amb retransmissió en directe, i va comptar amb uns 150 espectadors.

L'estratègia de la ciutat de Tunis i el projecte A'SIMA Tunis

El projecte "A'SIMA Tunis: planificació estratègica i governança multinivell per a una ciutat metropolitana i resilient" té una durada de 48 mesos (2020-2024) i un dels seus eixos principals és l'elaboració del Pla estratègic de la ciutat de Tunis, concertat amb els actors metropolitans i alineat amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

El projecte també compta amb un eix sobre gestió sostenible de residus urbans i amb una línia de treball centrada en la capitalització i la transferibilitat dels processos i dels resultats a escala nacional i regional.

Està finançat per la Unió Europea (concretament, per la delegació de la Comissió Europea a Tunísia).

Acte de llançament

Souad Abderrahim, alcaldessa de Tunis, va ser l'encarregada de donar el tret de sortida oficial al procés d'elaboració del pla estratègic de la ciutat, amb un procés de cocreació i participació integral des del començament, seguint la metodologia dissenyada per MedCities. Al llarg del projecte es treballarà per proporcionar un full de ruta de mitjà termini en tots els àmbits de la societat tunisenca per tal d'assolir un futur sostenible i inclusiu a la capital de Tunísia, d'acord amb els seus reptes metropolitans i en línia amb l'Agenda 2030. L'alcaldessa va fer una crida a la participació de tots els actors de la societat civil i del sector privat, que també hi eren representats.

La sessió d'obertura va comptar amb les intervencions de Josep Canals, secretari general de MedCities, Ernest Maragall, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, així com de Jean Pierre Sacaze, de la delegació de la UE a Tunísia.

Després de l'acte inaugural es va fer un seminari tècnic sobre els reptes de la planificació estratègica urbana a Tunis. Diversos experts tunisians van presentar les oportunitats, els desafiaments i les innovacions d'aquest pla estratègic per a la ciutat de Tunis. També es va celebrar una taula rodona amb la presència de socis tècnics internacionals i finançadors, com ara USAID, Cities Alliance o el PNUD.

L'AMB i la gestió dels residus

En la seva intervenció, Maragall va destacar que Tunis, com la metròpolis de Barcelona, s'enfronta ara a reptes d'àmbit metropolità. També va explicar que l'expertesa de l'AMB en gestió metropolitana de serveis urbans, així com l'expertesa de MedCities en estratègies de ciutat, seran factors d'èxit del projecte.

L'AMB jugarà un paper crucial en la segona fase del projecte, és a dir, en la concepció i implementació de projectes pilot de gestió de residus urbans. Aquesta aproximació serà l'oportunitat d'instaurar una cultura de cooperació tècnica entre ajuntaments del Gran Tunis (que comprèn 38 municipis), i crearà confiança mútua al voltant d'un tema en concret. En aquest sentit, la planificació i acció amb visió metropolitana que l'AMB pot aportar són essencials. Així doncs, l'AMB donarà suport tècnic al municipi de Tunis a través del Servei de Gestió de Residus i del Servei de Cooperació Internacional, en relació amb l'eix 2 del projecte: gestió supramunicipal i sostenible de residus. Es tracta, en concret, de:

  • Fer una consulta intermunicipal sobre gestió de residus, basada en un diagnòstic exhaustiu, incloent-hi la definició d'una línia de base sobre la gestió de residus al Gran Tunis.
  • La implementació de 4 projectes pilot concertats al territori del Gran Tunis per a la classificació, reciclatge i recuperació selectiva dels diferents residus urbans.
  • L'organització d'accions de formació i seguiment tècnic sobre la gestió de residus dirigits als municipis del Gran Tunis per tal d'enfortir les seves capacitats tècniques i polítiques.
Tant per a l'AMB com per a MedCities, el projecte representa una oportunitat per implementar diversos objectius de desenvolupament sostenible, com l'11, centrat a fer ciutats sostenibles; el 12, basat en el consum responsable; o el 17, que subratlla la importància d'establir aliances institucionals per tal d'augmentar l'èxit dels altres 16 objectius. 

Projecte A'SIMA

Documents relacionats